De recensiekoning

RECENSEERT ALLES

Wat? Volgende plaatje

Wat is het? Een grapstructuurtje Hoe werkt het?dat leg ik hieronder uit

Sterren ?5

Recensent? Lorenzo

~ Volgende plaatje ~

Soms verkeer je in een gezelschap waarin grappen eigenlijk niet meer afgemaakt hoeven te worden, omdat je weet dat de rest van de groep dezelfde grap ook al bedenkt. Dan volstaat een droge opmerking als: 'Insert grap', of 'Maken jullie hem zelf even?' Wij bij Recensiekoning zijn inmiddels aanbeland op dat niveau. Nu vermoed je misschien dat dat vreugderemmend is, maar niets is minder waar: de gedachte aan de grap blijkt al even komisch als het maken zelf.

Een geslaagde variant hierop is 'Volgende plaatje'. Deze structuur is ontstaan in de hechte club van Op Sterk Water, een Nederlandse comedygroep. Hij werkt als volgt: er doet zich een bepaalde situatie voor. In dit voorbeeld: een paar vrienden nemen tijdens een wandeling een shortcut door een weiland. Een van de vrienden zegt: 'Ik heb eigenlijk nog nooit dieren in dit weiland zien staan.' Dat is het moment voor iemand om te zeggen: 'Volgende plaatje.' Op dat moment maakt iedereen zich een voorstelling van wat er op het volgende plaatje zou kunnen staan. Als het leven een strip zou zijn, zou er in mijn hoofd in het volgende plaatje namelijk een viertal gigantische stieren, een leeuw en een velociraptor in dat weiland voor de vier vrienden staan te grommen.

Dit scenario - van die concrete beesten - is zoals gezegd trouwens mijn eigen invulling. Doordat iemand 'Volgende plaatje' zegt, maak je de grap in je hoofd op je eigen manier af. Misschien had een van de andere vrienden wel het plaatje in zijn hoofd waarop een wolf in het weiland net het laatste botje van de vriendengroep uitspuugt. Of nog iets grappigers.

'Volgende plaatje' is wat mij betreft zo leuk omdat je door het goed te timen bij iedereen een beeld in zijn hoofd plaatst, zonder concreet iets te zeggen over de situatie. Ik raad het iedereen aan eens te proberen. Dan zul je zeker weten veel lof ontvangen en iedereen zal je overladen met complimenten. Volgende plaatje...

recensiekoning.nl

De recensiekoning

undefined

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden