De Recensiekoning

De recensiekoning


~ Ergernissen ~


Wat?kleine ergernissen voorkomen


Waarom?het is heel eenvoudig


Recensent?Lorenzo


Mijn docent logica en argumentatietheorie vertelde me dat hij altijd een bom meenam als hij ging vliegen, overwegende dat hij zo zeker zijn bestemming zou bereiken: 'De kans dat er dan nog een bom aan boord is, moet wel heel klein zijn.'


Hij bracht me op een idee. Al enkele jaren leef ik naar die gedachte. Eerlijkheidshalve moet ik er wel bij vertellen dat ik het vak met een 6,3 afsloot.


Het leven is rijk aan ergernissen: wachten in de supermarkt, herrie in de stiltecoupé, een column van Marcel van Dam - we hebben er allemaal mee te maken. Misschien is het laatste niet zo'n goed voorbeeld, omdat zijn column uiteindelijk zeer nuttig is: je hoeft alleen maar het tegenovergestelde standpunt in te nemen om te weten wat je deze week denkt.


Wat de stiltecoupé betreft, dat is de omgekeerde wereld, net als verplicht donorschap en moeten uitleggen waarom je niet in God gelooft. Vorige maand heeft de Nederlandse Spoorwegen acht jaar na de eerste proeven met die coupés aangekondigd dat ze beter gaan uitleggen dat het er echt stil moet zijn.


Na een paar ritten heb ik nooit meer in die coupé gezeten. Niet omdat het er nooit stil zou zijn, maar omdat de ergernis, zodra er wel iets te horen is, verergerd wordt door de belofte dat het er stil zou zijn. Ik zit op treinreizen altijd in een 'normale' coupé. Het is niet zo dat ik me daar nooit erger, maar ik denk wel dat ik een hogere tolerantiegraad heb ontwikkeld dan de meeste mensen.


Dat is eigenlijk het hele idee: het is een soort vaccinatie - je zoekt het lijden op en intensiveert het.


Ik ga bijvoorbeeld altijd in de langste rij bij de supermarkt of in het postkantoor staan. Als ik een kortere rij zou ga staan, word ik geplaagd door de angst dat de langere rij gunstiger voor mij zou zijn geweest. Ik denk dat deze methode een hoop valse beloften uitbant, al zou een massale toepassing hiervan wel de vreemde uitwerking hebben dat er uiteindelijk slechts één heel lange rij door de supermarkt kronkelt.


Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 de Persgroep Nederland B.V. - alle rechten voorbehouden