De recensiekoning

RECENSEERT ALLES

De recensiekoning

Wat?nivelleren

Waarom?bij de VVD saywhat?

Recensent?Joost

~ Nivelleren ~

Haihai, even hè: dat nivelleren, hoe en of zit dat nu eigenlijk precies? Er is veel over te doen: de VVD moet eraan geloven, de PvdA gelooft er al in, de SGP mag niet in een andere God geloven, want dan worden ze door de bliksem getroffen. Zelfs de PvdD wil dat iedereen precies evenveel brokjes per jaar krijgt, wat voor dier je ook bent.

Rutte zegt te begrijpen dat in deze zware economische tijden de lagere inkomens het meest moeten worden ontzien. Ik vermoed dat er weinig Nederlanders zijn die het daar mordicus mee oneens zijn. Ik ook niet. Maar ik stoor me wel enigszins aan het gebruik van het woord nivelleren.

En wel hierom: ik leerde vroeger dat nivellering een manier was om te zorgen dat niemand het te zwaar heeft in Nederland. Om armoede te bestrijden. Nou, dat gaat best goed - we hebben in Nederland verhoudingsgewijs weinig daklozen, we gaan of gingen bijna allemaal naar school en we kunnen naar elk ziekenhuis voor spoedeisende hulp. Er is helemaal niet zo veel mis met de Nederlandse welvaartsstaat. Er zullen mensen bestaan die dat met mij oneens zijn, maar ik ben het met hen oneens dat De Telegraaf een nieuwsbron is.

Nivelleren blijft voor mij precies dat: een middel. Een van de middelen tot armoedebestrijding en een hoger welvaartsniveau voor iedereen. Maar het wordt te pas en onpas maar genoemd alsof het an sich iets is om na te streven. We moeten nivelleren, want dat is eerlijk. En als je dat niet eerlijk vindt, ben je een rechtse egoïst, lalala - vingers in de oren. Maar hoe eerlijk is het dat iemand anders bepaalt dat jij 'te veel' verdient ten opzichte van andere mensen en daardoor iets aan hen moet geven?

Weet je wat eerlijk is? Dat als je niet kan werken, je niet in de goot belandt. Dat als je een ongeluk krijgt, je hoe dan ook hulp kan krijgen. Dat als je wilt werken, je kan werken. Dat is eerlijk. Nivelleren is niet eerlijk. Het is noodzakelijk, als een van de manieren om al het voorgaande te bewerkstelligen. Het is niet eerlijk. Lalala, vingers in de oren.

Ik wilde het vijf sterren geven, maar ho ho, rustig aan hè. Dat nivelleren we dus mooi naar twee.

recensiekoning.nl

undefined

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden