De recensiekoning

Voor gratis lopen is enige stationkennis vereist. Aan het eind van je rit in de trein of metro loop je alvast naar de kant van het perron waar de uitgang is. In de trein dus. Vooral bij van die lange intercity's kun je - mits het niet te druk is - zo flink wat meters maken. Een extra kick voor niks: van die tussendeuren met een hendel. Minder frequente reizigers rukken aan de hendel tot ze het opgeven, maar jij tikt er alleen even losjes tegenaan, wacht even, en met een Star Trek-achtige stoomsis glijdt de deur voor je open, op weg naar de volgende wagon gratis lopen. Deze soort gratis lopen krijgt vier sterren.

Aan het begin van je reis kun je op het perron alvast instappen aan de voor- of achterkant van de trein, maar dan maak je de kans dat je te ver bent gaan staan. Daar gaan dan je gratis meters.

Veel stommer is het lopen naar een treindeur. Bijna iedereen doet het, op het perron anticiperen op waar de deur van de trein zal stoppen, zodat jij als eerste in kunt stappen. Mensen, stop ermee. Tenzij je keihard met de treindeur meerent, helpt het niet. De trein stopt niet snel genoeg, maar sukkelt altijd nog meters door die jij dan moet maken.

Stel je de ruimte tussen twee deuren voor als tien punten. Op punt 1 sta je voor een deur, en op punt 10 sta je voor een deur. Op punt 5 en 6 sta je dus het ongunstigst, maar op punt 4 en 7 al aardig dichtbij een deur. Op alle ander punten ben je spekkoper. Dat betekent dat als je gewoon ergens gaat staan, je 60 procent kans hebt dat je dichtbij een deur staat. Alles wat je loopt verandert je kans op weinig hoeven lopen drastisch, omdat je aan het lopen bent! Terwijl je dus hoogstwaarschijnlijk al goed staat. Blijf dus lekker staan, het liefst een beetje in de loop, zodat anderen vanzelf een rij naast je vormen.

recensiekoning.nl

De recensiekoning

~Gratis lopen~

Wat?Alvast lopen naar een treindeur

Waar?In de trein, niet op het perron

Recensent?RuSt

undefined

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden