De Recensiekoning

Ik weet niet meer welke 19de-eeuwse criticus verzuchtte dat men in zijn tijd een geheel nieuw Romeins Rijk had kunnen bouwen als niet iedereen zich hartstochtelijk aan het kaartspel zou overgeven. Daar moet ik altijd aan denken als ik geneigd ben om mijn werkzaamheden te onderbreken voor een potje patience, of nog erger, voor het spel Mijnenveger, dat op menig computer geïnstalleerd is.

Voor wie een arbeidsethos heeft dat de filosoof Leibniz zou beschamen (vier uur slaap per etmaal) en niet weet wat dat spel is: de uitgangspositie is een veld met gesloten vakjes en onder een aantal van die vakjes zitten mijnen. Vervolgens klik je op een vakje. Zit er een mijn onder, dan is het spel voorbij. Is dat niet zo, dan verschijnt er een getal dat het aantal naburige vakjes met een bom aangeeft. Een vak kan ook leeg zijn, en als je daar op klikt, worden alle omliggende lege vlakken ook getoond.

Nu zal een of andere cognitief psycholoog ongetwijfeld een artikel hebben gepubliceerd met de conclusie dat heel goed is voor je analytische vermogens, maar het is natuurlijk een pest. Voor iedereen die aan dit spel verslaafd is, heb ik denk ik een manier gevonden om er vanaf te komen: bekijk eens een filmpje waarin het wereldrecord op het moeilijkste niveau wordt neergezet.

In mijn eigenwaan meende ik altijd wel aardig bezig te zijn, met mijn record van tweeënhalve minuut, maar de recordhouder doet er iets meer dan een halve minuut over. Iets onwaarschijnlijkers heb ik zelden gezien en ik vraag me af waaraan deze persoon eigenlijk werkte toen hij op een dag het spel aanzette en merkte dat hij er aanleg voor had. Dus: niet zelf frutten met die muis en deducties maken, maar even dat filmpje kijken en weer aan het werk gaan.

Tot slot een krankzinnig verhaal: in 2001 kwam vanuit Italië kritiek op het gebruik van mijnen in het spel. Uit respect voor de slachtoffers van mijnen zouden ze in bloemetjes moeten worden veranderd. Die versie bestaat inmiddels ook. En terecht, want alle andere gewelddadige spelen waren ook al in de ban gedaan.

~ Mijnenveger ~

Wat? Mijnenveger

Waarom? Even lekker niks doen

Recensent? Lorenzo

undefined

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden