De recensiekoning

De recensiekoning

~ Bezet! ~

Wat? BEZET!

Wanneer? Op 30 april

Recensent? Olaf

Wie de behoefte heeft de mensheid met iets meer vertrouwen tegemoet te treden, doet er goed aan te beseffen wat voor wonderlijks zich voltrekt tijdens de paar dagen voor Koninginnedag. Ik heb het dus niet over de zaken die het vertrouwen in de mensheid juist laten afnemen, zoals de aanschaf van een gouden zonnekroon (een zonnebril met een plastic kroon eraan vast) of het stimuleren van je 6-jarige dochter om de halve ochtend alle liedjes uit Violin for Children, part 1 op te voeren voor mijn deur. Ik heb het over het claimen van een plaats in de stad voor de vrijmarkt.

Dit claimen gebeurt, zoals bekend, door het tapen of verven van een rechthoek op de stoep, al dan niet met groot kruis, maar altijd met een naam. Zo wist ik al weken van tevoren dat 'Ollie' gisteren de hele dag ouwe rommel heeft zitten verkopen op een steil stuk brug achter mijn huis. Daarnaast zaten 'Sandra Peter' en daar weer naast 'Mustafa's Speelgoet'.

Dit claimen gaat middels een vrij middeleeuws systeem op basis van vertrouwen, wat geheel aansluit bij de aard van de monarchie. Het wonderlijke zit erin dat er geen noemenswaardige problemen ontstaan. Behalve een paar handelaren die al een dag van tevoren een halve Xenos bij mij in de straat hebben gezet, lijkt iedereen begrip te hebben voor de claim van de openbare weg. Het verbaast me, omdat je in Amsterdam met vier sloten en een camera er nog niet zeker van kunt zijn dat je je fiets de volgende dag nog hebt, maar zodra je met schilderstape je naam op de stoep 'kalkt', denkt de medemens: 'O nee, haha, wat uilig, waren we toch bijna op het plekje van Olaf gaan zitten.'

Je zou verwachten dat AT5 op Koninginnedagen wordt overspoeld door berichten als 'John en Angelo op de vuist om stoep bij Westerkerk' of 'Politie doet onderzoek naar dna op het schilderstape van Wilma', maar dergelijk nieuws blijft altijd uit. En dat vind ik best vijf sterren waard.

recensiekoning.nl

undefined

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden