De recensiekoning

~ Wandeling ~

Wat?Kerst in Amsterdam

Wanneer?Een paar dagen geleden

Recensent?Gustav
****,0,5

RECENSEERT ALLES

De recensiekoning

Voor de eerste keer in mijn leven heb ik Kerst geheel alleen doorgebracht, met uitzondering van de avond van de vijfentwintigste. Dat trof, want ik moest nog de drukproeven corrigeren van een boek dat - deo volente en insjallah - volgende maand moet verschijnen.

Op de genoemde avond heb ik met een vriend een wandeling gemaakt. Hij wandelt op die datum al jaren, zonder gezelschap, maar ik mocht deze keer mee op zijn tocht 'Gratis melancholie opvegen'.

Na nog geen vijftig meter zagen we al een stelletje in een verder leeg Italiaans restaurant niets tegen elkaar zeggen. We sloegen links de Overtoom op, waar menigeen die Christus niet als zijn Verlosser erkent, aan het werk was. Maar tot een broodje shoarma of een Chinese massage voelden we geen behoefte.

Gesterkt door de Beerenburg die hij in een flacon had meegebracht, bespraken we onder meer de volgende onderwerpen: (1) De voor- en nadelen van het koken van rijst in een rijstkoker; (2) De voor- en nadelen van zelfmoord; en (3) Of je vooraf voor een happy ending betaalt of dat je dat tijdens het masseren bespreekt.

Mijn vriend had gehoopt enkele trieste hoerenlopers te zien bij enkele ramen in de Pijp, maar die waren er niet. Aan de Ceintuurbaan dronken we een glas bier in een café dat dreigde te ontploffen van een mengsel van parfum, libido en luide volksmuziek. Als Dante een moderne hel zou schrijven, overwoog ik, zou een van de kringen uit deze ruimte bestaan.

We zagen nog een volle coffeeshop en veel gesloten cafés. In een van de Negen Straatjes was tot mijn stomme verbazing een lunchzaak open, waar ik vroeg of ik er van de wc gebruik mocht maken. Toen ik terug naar buiten liep, merkte ik pas dat een besloten feestje had bezocht. Iemand vroeg of 'het gelukt was'.

We liepen terug naar Oud-West. In een van de zijstraten van de Kinkerstraat dronken we een tequila in een Marokkaanse nachtkroeg. De elektronische jukebox weigerde dienst.

'Wat mij betreft is het nu al een traditie,' zei hij. Ik hoop het.

recensiekoning.nl

undefined

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden