De recensiekoning

RECENSEERT ALLES

De recensiekoning

Wat?Niet lezen wat me wordt aangeraden

Door wie?Gustav

Recensent?Olaf

~Niet lezen wat me wordt aangeraden~

Er is iets vreemds aan de hand. Ik heb een vriend, het is al heel lang een van mijn beste vrienden. Hij heet Gustav. Hij schrijft net als ik voor de Recensiekoning. De dingen die hij tegen me zegt vind ik niet zelden erg vermakelijk om te horen. De dingen die hij schrijft vind ik geweldig. Als we samen ergens over spreken, merk ik ook dat we vaak dezelfde mening zijn toegedaan. We weten bijvoorbeeld waarom Star Trek veel beter is dan Star Wars, we begrijpen wat er gaaf is aan Zweedse death metal. Genoeg overeenkomsten dus. Maar nu komt het: als Gustav me een boek aanraadt, lees ik het vaker niet dan wel.

Nu zul je zeggen: 'O, maar dan heb je vermoedelijk in het verleden een aantal slechte ervaringen hebben gehad.' Je denkt misschien: 'Het is vast een prima gozer, maar hij doet op verjaardagen de biografie van de leden van Abba cadeau.' Of: 'Die Gustav citeert vermoedelijk passages uit Amerikaanse zombieboeken', maar dat is ook allemaal niet het geval. Hij hielp me al eerder aan Tsjip/De leeuwentemmer van Elsschot, hij was degene die zei dat ik Uitvreter en Titaantjes van Nescio nu eens moest lezen en dankzij hem ken ik een aantal gedichten uit Nader Tot U van Gerard Reve uit mijn hoofd. Dit zijn toch werken die na lezing vrijwel onophoudelijk in mijn top-10 hebben gestaan.

Enkele jaren geleden schreef Gustav tien boeken in een opschrijfboekje. Dat werd mijn leeslijst. 'Eerst die maar eens lezen,' zei hij, 'dan zien we wel weer verder'. Ik denk dat ik van die lijst nu drie boeken verder ben. Ondertussen las ik wel tientallen andere, niet door Gustav aangeraden boeken. En waarom? Geen idee. Echt niet. Het is me een groot raadsel. Gelukkig kwam ik er achter dat het andersom ook zo is. Toen ik afgelopen december al Stoner las (ja, ik was er vroeg bij, dat benadruk ik even) en tegen hem zei: 'Dat boek vind je geweldig, dat moet je lezen', toen zei hij: 'Oké.' Ik vroeg vervolgens: 'Ja? Ga je het lezen?' Zijn antwoord was vriendelijk, maar simpel: 'Nee, natuurlijk niet.'

recensiekoning.nl

undefined

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden