De recensiekoning recenseert alles

Wat?

RECENSIEKONING

Een pak bloem

Waarom?

Het is onhandig

Recensent?

Olaf

**

~ Een pak bloem ~

Telkens wanneer ik iets tegenkom dat overgeslagen is door de vooruitgang, moet ik denken aan Ruth Jacott. Ruth legde ooit in een lied met merkwaardige klemtonen uit dat we huizen kunnen bouwen om orkanen te wéérstaan en schepen om in elke storm te varen. In het lied eist ze vervolgens van de technologische revolutie een oplossing voor de wereldvrede, terwijl ik het nu liever even wil hebben over een pak bloem.

Tarwebloem, patentbloem, het maakt niet uit. Bloem. Iedereen heeft het weleens nodig, om taartjes mee te bakken of je sliptongetjes in te verdrinken voor ze een koekenpan ingaan.

Waarom het bloem heet, weet ik niet. Waarom het in het Engels flour heet, dat weer lijkt op flower, dat weer bloem betekent, is mij helemaal een raadsel, maar ook daarover wil ik het niet hebben. Het gaat me om de verpakking. En dan vooral het vraagstuk: wat is met die verpakking? (Ooit raakt deze grammatica bon ton, dus ik kan er maar beter vroeg bij zijn, je weet.)

Een pak bloem lekt al in de winkel. Vervolgens lekt het in je mandje. Tegen de tijd dat je bij de kassa bent, is er van je kilo nog 800 gram over en op weg naar huis mag je hopen dat je niet wordt aangehouden door de coppers, want voor je het weet nemen ze je potentiële taartjes mee naar het lab voor een drugstest. Wat is er zo moeilijk aan een nieuwe, praktische, plastic verpakking waar de bloem niet doorheen lekt? Dat lukt toch ook gewoon bij maizena, poedersuiker en waspoeder?

Mogelijke oorzaken die ik zo snel kon verzinnen: a) bloem is zo goedkoop, als je er een praktische plastic verpakking met sluitstrip omheen vouwt, is de verpakking duurder dan de inhoud; b) bloem absorbeert vocht en geur, dus neutraal papier is het enige dat de bloem als zodanig niet beïnvloedt (een soort simplistische culinaire Heisenbergtheorie); c) de makers van bloem hebben gewoon geen zin in die nieuwerwetse fratsen. Het is me een raadsel. Misschien dat Ruth Jacott het weet.

De recensiekoning

JJJJJ

undefined

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden