De recensiekoning recenseert alles

Wat?

***

Het is iets waar onze generatie mee is begonnen en waar de volgende generatie mee opgroeit: gamification, het toekennen van spelachtige elementen aan alledaagse dingen, om je te motiveren bepaalde taken te voltooien. Zo krijg je punten als je hardloopt, badges als je ergens vaak bent geweest en strafpunten als je te veel eet op een dag.

De generatie van onze ouders kent dit fenomeen niet, zo bleek uit een onderzoekje. Ik vroeg mijn vader hoeveel badges hij al wel eens had gewonnen. Hij antwoordde: 'Bédsjes?'

Het was natuurlijk eigenlijk allemaal al begonnen toen Julius Cesar de Rubicon overstak met de woorden 'alea iacta est' ('de dobbelsteen is geworpen'). Daarna checkte hij als eerste in in Rome, waar hij mayor/dictator werd. Toen gebeurde er even een paar millennia niets, en in 2010 begonnen er een aantal apps met het uitdelen van sterren en badges.

Het hoogtepunt tot nu toe is toch wel de nieuwe tandenborstel van een vriend van me, die hem een ster geeft voor elke 30 seconden dat hij poetst, en bovendien een smiley aan het eind.

Gamification is natuurlijk niets meer dan een gevolg van de ontkerkelijking van de westerse wereld. Immers, wat zegt de kerk: 'Wij weten een leuk spelletje. We doen wie het langst sober leeft en God eert. Hoe langer je het volhoudt, hoe groter de kans is dat je een leuk leven krijgt na de dood, en anders brand je in de hel. Oké? Daar gaan we.'

Als je dat niet meer gelooft moet je iets anders verzinnen om naar te streven. Mensen gaan bijvoorbeeld naar de sportschool. Je loopt jezelf uit de naad, maar als beloning krijg je een beter uitziend lichaam. Maar wacht, dat duurt eigenlijk nog steeds te lang!

De eerdergenoemde tandenborstel gaat daarom nog een stapje verder: omdat je niet meteen resultaat ziet in de vorm van witte tanden, krijg je sterren en een smiley. Goed bezig. O, en je tanden vallen er niet uit over twee jaar, maar dat is de bonusprijs.

Past op, mensen! Raakt niet te veel gewend aan die directe beloning, maar beseft waar U het voor doet! Gamification krijgt drie sterren - en een smiley.

~ Gamification ~

Gamification

O, da's met die ene van x-files?

Nee

Recensent?

Joost

undefined

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden