In Zwaagdijk hebben Lowlanders een eigen editie nagebouwd, inclusief livemuziek en verschillende hangplekken.

ReportageLowlands

De rampeditie van Lowlands was mooi – voor één keer

In Zwaagdijk hebben Lowlanders een eigen editie nagebouwd, inclusief livemuziek en verschillende hangplekken.Beeld Ben Houdijk

Een fysieke editie van Lowlands zat er dit jaar niet in, toch kon de festivalfan afgelopen weekend een beetje doen alsof. Met muziek, wegwaaiende tentjes en verbroedering kwam de digitale editie in de buurt, maar achteraf beklijft één gedachte: hopelijk is dit eens en nooit weer.

Robert van Gijssel

Het is misschien een wat merkwaardige constatering, maar sommige bijzaken rond Lowlands 2020 voelden best vertrouwd. Dat onstuimige Hollandse weertje bijvoorbeeld, met windstoten, slagregens en af en toe een streep zon. De wegwaaiende tenten. En vooral: dat verwarmende gevoel van saamhorigheid waarnaar de Lowlanders ieder jaar snakken.

Veel was dit jaar ook zorgwekkend anders. De tenten waaiden niet over Camping 5, maar uit achtertuinen en weilanden, waar festivalfans wanhopig en in besloten kring probeerden een eigen Lowlandsje na te bouwen. En het gevoel van verbondenheid werd vooral verspreid op sociale media en met een digitale editie van het jaarlijkse cultuur- en pophoogtepunt in Biddinghuizen.

Want voor de duidelijkheid: het echte Lowlands ging natuurlijk niet door. Het coronavirus veegde de festivalagenda leeg en dat deed pijn. Om die te verzachten organiseerde Lowlands met radiozender 3FM en muzieknieuwssite 3voor12 toch een driedaags muziekweekend. Lowlands Free:United was te volgen met livestreams die namen droegen als de beroemde podia: Alpha, Bravo, Armadillow. Er waren optredens uit voorgaande edities te volgen en zelfs wat waarachtige liveshows en dj-sets, uitgezonden vanuit de verder geheel lege Amsterdamse Melkweg.

Om het Lowlandsgevoel te vervolmaken kregen de laptopkijkers ook de gebruikelijke yogalessen te verwerken, en lezingen van schrijvers en professoren. Zo mocht viroloog Ab Osterhaus zaterdagmiddag nog maar eens uitleggen hoe hij het virus zo snel in de smiezen had gekregen. De topwetenschapper Robbert Dijkgraaf, live vanuit de Verenigde Staten, was bescheiden. ‘Ik beweer graag dat wij wetenschappers een radar hebben en de dingen van verre zien aankomen, maar ik moet bekennen dat ook wij soms in een dichte mist rijden.

Ondertussen werd het feestje gevierd in al die huiskamers, tuinen en schuren, waar Lowlanders schakelden tussen oude optredens van Arctic Monkeys (Lowlands 2011), kookworkshops en van die melige filmpjes die jarenlang op grote schermen naast de podia zijn vertoond. Filmpjes van Lowlanders die lol hebben en creatief doen met kamerplanten en andere gevonden voorwerpen.

De vriendengroep van Gerda Roosenbrand is speciaal naar een camping in Zeewolde, nabij Biddinghuizen, getogen om een eigen Lowlands-editie te vieren. Beeld Ben Houdijk
De vriendengroep van Gerda Roosenbrand is speciaal naar een camping in Zeewolde, nabij Biddinghuizen, getogen om een eigen Lowlands-editie te vieren.Beeld Ben Houdijk

Dat was dit jaar dus anders, maar ook een beetje hetzelfde. Op een afgehuurd stuk camping in Zeewolde deed de festivalvriendengroep van Gerda Roosenbrand (47) uit Waalwijk alsof 2020 geen rampjaar was. Met een man of dertig bouwden zij Lowlands na, inclusief mojitobar, silent disco, singer-songwriter en blokkenschema. ‘Een jaar geen festivals is voor ons echt heel deprimerend’, zegt ze zondagmiddag, als de tentjes net zijn opgebroken. ‘Wij laden ons op festivals altijd op, om daarna weer aan het werk te kunnen gaan. Het is veel meer dan een feestje. Dus wilden we Lowlands toch vieren, om nog even te kunnen losgaan.’

Het was mooi, zegt Roosenbrand, maar eigenlijk ook best zwaar. ‘Je beseft ineens nog sterker wat je mist. Toen we op vrijdag begonnen met onze silent disco en een afspeellijst met typische Lowlandsmuziek, hadden we het echt even te kwaad. Kippevel.’ Intussen maakt haar vriendengroep zich zorgen om volgend jaar, zegt ze. Hoelang gaat dit nog duren?

Hoe ingrijpend het gemis is, bleek ook uit de foto’s en filmpjes op Instagram en Twitter. Van Lowlanders die met kerstlampjes zaten te prutsen bij een iglotent. Of een paar jongens die op bedevaart gingen naar de ‘Lowlandsbrug’ over de Spijkweg. Het ging ook bij de digitale editie om meer dan muziek.

Toch leverde dat basismateriaal ook in 2020 het festivalhoogtepunt. Zaterdagavond bezorgde zangeres Eefje de Visser alle Lowlandskijkers de kriebels met een op het lege festivalterrein opgenomen show. In vol ornaat en dus met band én bescheiden choreografieën, waarmee ze zonder corona graag tienduizend man had platgespeeld. ‘Dit is stilstand’, zong De Visser het kille festivalterrein toe, in haar openingsnummer Stilstand. ‘Waarom slaap je?’

Het gaf Lowlands 2020 een haast luguber randje. De rampjaareditie was mooi, maar hopelijk hoeven we dit nooit meer mee te maken.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden