Column

De ramp van het mobiele bellen

Spoedig zal de mobiele telefoon een perfecte latte macchiato serveren. Alleen bellen blijft lastig.

Jean-Pierre Geelen
null Beeld Pixabay/niekverlaan
Beeld Pixabay/niekverlaan

De Onderzoeksraad voor Veiligheid gaat de veiligheid van het vliegverkeer rond Schiphol onderzoeken. Goede zaak, onderzoek is toch een beetje de core business van de raad.

Het blijkt (of lijkt; de feiten moeten nog onderzocht) een zooitje rond de luchthaven: vliegtuigen stijgen op vanaf banen die niet zijn vrijgegeven, er wordt volop overgestoken op banen waar elk moment een vliegtuig kan aanstormen en er zijn technische problemen. Vliegen is Russisch roulette.

Het valt te hopen dat de Onderzoeksraad zich ook eens buigt over de toestand van het communicatieverkeer rond Schiphol. Als getuige-deskundige kan ik melden dat zich daar al jaren ongelukken voordoen. In het gebied bevindt zich een mysterieuze Bermudadriehoek waarin elk mobiel communicatieverkeer stelselmatig verdwijnt.

Ter hoogte van Hoofddorp en de Schipholtunnel valt stelselmatig elk mobiel telefoonverkeer weg; gek genoeg niet in de tunnel zelf, maar juist in het bovengrondse. Blijft je monoloog opvallend ononderbroken: de andere kant heeft al minutenlang niets meer gehoord. Verbinding plat.

De smartphone heeft het dagelijks leven van velen - ook dat van mij - beslissend veranderd, ten goede ook.

Het flinterdunne plakje vol wondertechniek is een begeerd modegadget, en dat is begrijpelijk. Je kunt er alles mee: 'appen', mai- len, internetten, Candy Crush spelen, nieuws lezen of filmpjes kijken. Thuis de verwarming vast aanzetten, de garagedeur openen. Spoedig zal de smartphone met één vingerveeg een volmaakte latte macchiato serveren, inclusief kunstig boomblaadje in de melklaag.

Alleen mobiel bellen gaat niet. Zolang beide partijen blijven zitten waar ze zitten, wil het lukken, maar zodra bellen mobiel wordt, ontstaan de problemen. Wind in de microfoon, buitengeluiden, echo's, piepjes, doodse stilte: de rooksignalen van de Neanderthaler hadden vaak beter bereik.

De barre praktijk is dagelijks te beluisteren op de radio, in de talloze inbelprogramma's waarin verontwaardigde vertegenwoordigers en andere opwaarts mobielen hun mening mogen geven over de kwestie van de dag. Correspondenten in den vreemde klinken als holbewoners.

'Sorry, we moeten dit gesprek afronden, want zoals u hoort is de verbinding erg slecht op dit moment.'

'Misschien kunt u even op uw balkon gaan staan?'

De smartphone wordt steeds minder gebruikt om te bellen, wijzen onderzoeken uit. De moderne mens lijdt aan collectieve belangst. Zelfs collega's op kantoor sturen elkaar liever een mailtje dan dat ze even de telefoon grijpen voor een belletje. Ze ergeren zich liever urenlang over het uitblijven van een reactie dan dat ze ingrijpen.

Maar de ware reden is dat mobiel bellen vaak een ramp is. Daar zou een onderzoeksraad eens iets op moeten verzinnen. Want een mobiele telefoon die ook kan bellen, zoiets kan nog heel groot worden.

De dagelijkse dosis dwarsverbanden, tendensen en andere hedendaagse fenomenen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden