De PVV wil meer agenten, maar niet in Den Haag

'De PvdA wil meer regenten, de PVV meer agenten', bezwoer toekomstig PVV-senaatsleider Machiel de Graaf afgelopen maand tijdens een verkiezingsdebat.

Jeltje van Nieuwenhoven en Marnix Norder (links) (op de rug gezien) van de PvdA zitten tegenover PVV-leden Machiel de Graaf (2e links), Sietse Fritsma, Richard de Mos, Karen Gerbrands en Arnoud van Doorn (van links naar rechts) tijdens de definitieve uitslag van de gemeenteraadsverkiezingen in Den Haag, vorig jaar. © anp

De Graafs Haagse PVV-raadsfractie weigert intussen aan te schuiven bij het in Den Haag breed gedragen protest tegen de aangekondigde budgettaire aanslag op de Haagse politie.

Door bezuinigingen en een landelijke herverdeling van de politiesterkte verliest het regiokorps Haaglanden circa tweehonderd agenten (130 fte's). 'Dat is wrang, zuur en onrechtvaardig', vindt de Haagse burgemeester Jozias van Aartsen (VVD).

Eens

Een meerderheid van de Haagse gemeenteraad is dat met de burgemeester eens. De raad nam donderdagavond een motie van D66 aan waarin Tweede en Eerste Kamerleden worden opgeroepen de ingreep van VVD-minister Opstelten van Veiligheid en Justitie ongedaan te maken. De PVV stemde tegen, evenals VVD en CDA.

De tegenstemmers lieten zich uiteraard inspireren door hun partijgenoten in kabinet en Kamer, die via een gedoogcoalitie het land besturen.

Law and order

Dit maakt het lokale pr-probleem voor de PVV Den Haag niet minder groot.

Het is bij uitstek deze 'law and order'-oppositiefractie die met een continue stroom persberichten en schriftelijke vragen publicitaire aandacht vraagt voor wat zij noemt 'de verloedering' van Den Haag.

'Nu ook al 'drive-by-shootings'; Den Haag begint op Bogota te lijken', twitterde PVV-raadslid Arnoud van Doorn, de fractiewoordvoerder Veiligheid, onlangs nog naar aanleiding van een schietpartij. Het is een willekeurig voorbeeld uit zijn lange reeks klachten over het veiligheidsbeleid van de 'Europese Roofstad Den Haag'.

Niet uit te leggen

'Het is niet uit te leggen aan de Hagenaars dat ons politiekorps dankzij de PVV 130 fte's kwijtraakt', meent D66-fractieleider Rachid Guernaoui.

'Het is niet anders', reageerde Van Doorn in de raadszaal. 'De bomen groeien niet meer tot in de hemel. Wij zijn de restanten van jarenlang links wanbeleid aan het opruimen.'

Eerder deze week meldde hij via Twitter: 'Juist omdat de PVV trots is op Den Haag willen we de verloedering en criminaliteit aanpakken. En daar is de politie voor.'

Muizenval

Met de aangekondigde ingreep in de sterkte van het Haagse politiekorps zag Guernaoui zijn kans schoon. De muizenval die de D66-fractieleider voor zijn PVV-collega's opzette, klapte donderdagavond bij de stemmingen dicht. Elke klacht van de PVV over 'de verloedering' van Den Haag kan vanaf nu simpel worden weggetikt onder verwijzing naar het stemgedrag van die partij toen het over keiharde aantallen agenten ging.

Van Doorn leek de schade voor zijn partij niet te zien. Over Guernaoui's actie twitterde hij na de stemmingen zelfvoldaan: 'Zo, D66 @RachidG door PVV en VVD tot op de enkels afgebrand en huilend in de hoek gezet. Snel over tot de orde van de dag!'

Volg de Volkskrant op Twitter

Word vriend van de Volkskrant op Facebook

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.