'De PvdA zegt: regering regeer'

Zolang de regering verdeeld blijft over de missie naar Afghanistan, zal de PvdA niet akkoord gaan met het uitzenden van troepen....

Van onze verslaggever Theo Koelé

Het lot van de omstreden Afghanistan-missie ligt in handen vande de grootste oppositiepartij, de PvdA. Dankzij het CDA, dat eentweederde Kamermeerderheid nodig vindt voor het uitzenden vanmilitairen naar het gevaarlijke zuiden van Afghanistan.

PvdA-Kamerlid Bert Koenders voelt zich niet in de houdgreepgenomen. 'We maken onze eigen afweging. Maar eerst moet er eenvolwaardig kabinetsbesluit zijn. We gaan sowieso niet akkoord alshet kabinet niet eenduidig stelling neemt.'

Koenders wond zich donderdag in de Kamer op over het gebrekaan daadkracht van het kabinet-Balkenende. Er ligt slechts een'voornemen' om troepen te sturen, geen besluit. Omdat deD66-ministers Pechtold en Brinkhorst dwars lagen.

Koenders: 'Het was gênant om vice-premier Brinkhorst vorigeweek te horen zeggen dat het kabinet alleen een debat in de Kamermogelijk wil maken. Daarmee worden interne meningsverschillengemaskeerd. Op basis van een vaag voornemen kunnen we nietspreken. Om minister Kamp van Defensie op zijn weblog te citeren:''Zolang er geen besluit is genomen, is er geen nieuws''.'

Is het geen woordenspel, voornemen of besluit? Er ligt eenkabinetsbrief van 27 pagina's over de voorgenomen missie.

'Nee, het is een principiële kwestie. Het is de regering dietroepen stuurt, de Kamer kan er slechts akkoord mee gaan. Deregering moet eensgezind zijn. Als er een crisis rondom de missieontstaat, is het vooral in het belang van de militairen dat deregering guts toont. Ook de bondgenoten moeten weten waar ze metNederland aan toe zijn.

'Principieel is het ook van belang hoe de regering en de Kamermet elkaar omgaan. We hebben parlementair onderzoek gedaan naarde uitzending van troepen. Een van de conclusies was dat de Kamerniet op de stoel van de regering moet gaan zitten.

'De verantwoordelijkheden moeten gescheiden blijven. Daaromzeggen wij ''regering regeer!'' Daarna oordeelt pas de Kamer.'

Cynici zeggen: de PvdA zal wel blij zijn met de onmacht vanhet kabinet. Dan hoeft uw twijfelende partij geen kleur tebekennen.

'Flauwekul. Bert Bakker van D66 zei dat de PvdA de zaak overde gemeenteraadsverkiezingen van maart wil tillen. Onzin. Als deregering vandaag een besluit neemt, gaan we daarover morgenpraten.

'D66 kampt met een leiderschapsprobleem (minister Pechtoldversus fractieleider Dittrich, red.) en zorgt zelf voorvertraging. Die partij wil eerst een soort opiniepeiling in deKamer houden, waarna het kabinet weer aan bod is. Dan kan pas de gebruikelijke procedure beginnen, met hoorzittingen envertrouwelijke briefings. Dan zijn we maanden verder'.

Gaat de PvdA een eensgezind kabinet aan een Kamermeerderheidhelpen?

'We hebben geen vooringenomen standpunt, maar we zijn zeerkritisch. In de eerste plaats vragen we ons af er wel sprake kanzijn van wederopbouw, het doel van de missie. We aanvaarden datmilitairen risico's lopen, maar die moeten in verhouding staantot de resultaten die behaald kunnen worden.

'Daarnaast is de vraag of we niet in een gevechtsmissieterecht dreigen te komen. Vanuit militair oogpunt kun je stellen:het afdwingen van vrede gaat niet samen met het handhaven vanvrede.

'Het kabinet spreekt in de brief over 'offensieve acties'. Watis dan het verschil met Enduring Freedom, de strijd tegenterrorisme die in Afghanistan gevoerd wordt?

'De PvdA heeft tegen Nederlandse deelname gestemd, omdat deAmerikanen in die operatie niet opereren binnen hetinternationaal recht. De inzet van special forces onderAmerikaanse leiding is tot nog toe de enige missie in Afghanistandie de PvdA afwees.'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden