'De PvdA wilde ons monddood maken'

De twee PvdA-Kamerleden die gisteren uit de partij zijn gezet, zeggen dat de partij ze 'monddood' wilde maken. Dat zeiden Tunahan Kuzu en Selçuk Öztürk gisteravond in een reactie tegen Demet TV. Ze weigerden naar eigen zeggen onder druk een integratieverklaring van de PvdA te ondertekenen.

Tunahan Kuzu (R) en Selçuk Öztürk. Beeld Demet TV
Tunahan Kuzu (R) en Selçuk Öztürk.Beeld Demet TV

'Gekozen Kamerleden zijn gepoogd monddood te maken door een verklaring te ondertekenen waar zij niet achter staan', zegt Kuzu voor de camera. Daarmee is volgens hem een 'dieptepunt bereikt in de geschiedenis van de democratie'.

De verklaring gaat over het thema integratie. Het debat is onder het mom van integratie volgens Kuzu 'verhard, verruwd en verrechtst', en daar zeggen de twee oud-PvdA-Kamerleden niet mee te kunnen leven. Om die reden wilden zij de verklaring niet tekenen. 'We doen dat niet alleen voor onszelf, maar voor de vele mensen die zich niet vertegenwoordigd voelen in de politiek.' Later vandaag zeggen ze een uitgebreide verklaring te zullen geven.

Kritische uitlatingen van de van oorsprong Turkse Kamerleden over het integratiebeleid van PvdA-minister Asscher werden door hun partijgenoten niet gepikt. Omdat zij weigerden hun excuses aan te bieden, werden zij gisteravond uit de Tweede Kamerfractie gezet. Ze worden ook geroyeerd als lid van de PvdA.

Het is nog onduidelijk of de opgestapte PvdA'ers hun Kamerzetel meenemen. 'Wij hebben de berichtgeving gezien en wachten een officiële mededeling van de fractie af', liet de woordvoerster van Kamervoorzitter Anouchka van Miltenburg weten.

Uitsluitingspolitiek

De lont in het kruitvat was een interview, eerder deze week, op de Turkse website Sonhabet.nl. Daarin zeiden de twee dat minister Asscher van Integratie geen integratiepolitiek voert maar 'uitsluitingspolitiek'.

Partijleider Samsom benadrukte gisteren dat juist de integratie 'het hart van de PvdA' is. 'Het gaat over solidariteit, over gelijke rechten voor homo's, voor vrouwen. Daarover is een groot meningsverschil ontstaan. De gehele fractie heeft een beroep gedaan op deze twee fractieleden om hun vertrouwen uit te spreken in de lijn van de PvdA en in minister Asscher. Dat hebben zij niet gedaan. Daarom scheiden onze wegen.'

Öztürk zegt tegen Demet TV dat zij juist 'de verbinding wilden leggen binnen de partij', maar dat ze die kans niet hebben gekregen. 'We zullen dat buiten de partij proberen te blijven doen.'

Turken niet welkom? Onzin

Minister Asscher stelt dat hij gisteren niet bij het overleg over de kwestie betrokken was en dat de fractie het besluit heeft genomen. Hij noemde het desgevraagd 'onzin', dat Turken niet welkom zouden zijn binnen de PvdA. Hij betreurt desalniettemin hun vertrek.

Turkse organisaties zijn teleurgesteld over het vertrek van de Tweede Kamerleden. Voorzitter Arif Yaki¿ir van de Turks-Islamitische Culturele Federatie (TICF) van de TICF vindt het vertrek kwalijk en onrechtvaardig. 'Ik vind dat de Kamerleden geen harde kritiek hebben geuit op de minister. In een sociaaldemocratische partij moet het toch mogelijk zijn om kritiek te hebben?'

De Turkse Arbeidersvereniging in Nederland (HTIB) heeft ook veel kritiek op de integratieagenda van het kabinet. Mustafa Ayranci van de HTIB: 'Om de integratie te verbeteren moet het kabinet de werkloosheid bestrijden en het onderwijs verbeteren. De werkloosheid onder Turkse jongeren is hoog. Wat gaat de minister daar aan doen? Daar hoor ik hem niet over.'

Aryanci en Yaki¿ir storen zich aan de toon van de discussie rond de Kamerleden. Aryanci: 'Waarom wordt steeds benadrukt dat het om Turkse Nederlanders of Nederlanders van Turkse afkomst gaat', vraagt Aryanci zich af. 'Het gaat om Nederlandse Kamerleden'.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden