Column

De publieke omroep heeft haar koffers vast gepakt

Het zomert al volop op televisie. In de vooravond heeft de publieke omroep de koffers al gepakt.

Jean-Pierre Geelen
null Beeld anp
Beeld anp

Is het al zomer? Televisie zaait verwarring. Met het vorige week ingetreden reces van DWDD heeft de publieke omroep in elk geval in de vooravond collectief de koffers gepakt. De lege plek wordt nu liefdeloos volgeplempt met herhalingen van Bed&Breakfast (MAX), waar eigenaren elkaars huurkamers beoordelen. 'Een minpuntje vind ik het ontbreken van een leeslampje naast het bed, en een tv'tje zou ook fijn zijn.'

'Ga ik achteraan.'

Op NPO 2 bestaat het alternatief uit O'Hanlons Helden - prachtserie van de VPRO, maar ook al een herhaling. Op NPO 3 luidt Jan Smit met alle J's en andere letters uit het Volendamse alfabet de zomer in met De Zomer Voorbij. Voor deze dagen had het reisbureau NPO een tripje naar Portugal geboekt, waar Gerard Joling opdook in zwartepietenpak op een zomerse camping.

Tropenkolder, en het was pas eind mei.

Voor wie vakantie nog slechts een verre droom is, startte donderdag op NPO 1 wel de wekelijkse zomerreeks DWDD Summerschool, na het achtuurjournaal. Zesdelig, dus net afgelopen wanneer de zomer werkelijk is losgebarsten.

Twan Huys vatte in een 'college' van 40 minuten de geschiedenis van de Clintons samen, met de nadruk op Hillary als democratische presidentskandidate.

Een soortgelijke opzet als eerder NTR Academie op zondagavond hanteerde, maar met het DWDD-sausje erover (en aansprekender docenten) oogt en smaakt het net lekkerder.

In net iets te rap tempo blikte Huys met kennis van zaken terug op de jeugd van de Clintons, hun politieke ambities en natuurlijk de schandalen in de Lewinksy-affaire. Veel nieuws leverde dat natuurlijk niet op, anders dan interviewfragmenten van oud-correspondent Huys zelf en de conclusie dat Bills ondergang ironisch genoeg de opkomst inluidde van Hillary. Huys: 'Veel Amerikanen sloten de voormalige ijskoningin nu in de armen als meest vernederde vrouw in de Amerikaanse geschiedenis.'

Natuurlijk verwees Huys ook naar de speelfilm Primary Colors om de gang van zaken in het Witte Huis te schetsen, maar de scènes waarin Hillary het in moeilijke tijden op tv opnam voor haar overspelige man, deden mij meer denken aan Claire Underwood in House of Cards.

Toch werd ik ook verrast: door een detail dat in Nederland maar nauwelijks het nieuws haalde: het grote portretschilderij dat Bill Clinton van zichzelf had laten maken door kunstschilder Nelson Shanks, een haast fotografisch portret op ware grootte. Onlangs openbaarde de schilder de verborgen boodschappen in zijn werk: een schaduw van Clinton had de vorm van de bevlekte jurk van Monica Lewinsky, aan zijn handen ontbrak zijn trouwring.

Bij de manshoge afbeelding doceerde Huys: het schilderij hing in de National Portrait Gallery in Washington DC, maar is na de openbaringen van de maker op miraculeuze wijze verdwenen. 'Iedereen denkt dat de Clintons erachter zitten.'

Die hebben duidelijk niet De meesterwerken (VARA) gezien, het zomerprogramma waarin Paul Witteman met bekenden praat over hun favoriete werken uit kunst, muziek, en literatuur. Donderdag was de beurt aan kunstenaar Jeroen Henneman. 'Beeldende kunst wordt steeds meer amusement', betoogde hij.

Leraren op tv (Henneman noemde geen namen) hadden kijkers wijsgemaakt dat een schilderij je iets meedeelt, zei hij. Fout: 'Jij begint als kijker van alles in dat schilderij te stoppen. Dat blijft dus altijd heel particulier. Niemand ziet hetzelfde schilderij.'

Een hele troost voor de Clintons.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden