ColumnArnon Grunberg
De puberteit begint rond je twaalfde en houdt op als je 82 bent
Een van de leukste boeken die ik de afgelopen tijd heb gelezen – het woord ‘leuk’ is op zijn plaats, je krijgt er zin van om te leven – is De geschiedenis van mijn seksualiteit van Sofie Lakmaker. De eerlijkheid gebiedt te zeggen dat ik er zelf heel eventjes in voorkom, meer dan figureren is het niet, en andere mensen komen er veel smakelijker in voor, bijvoorbeeld Georgina Verbaan en Een Vreselijk Beroemd Auteur.
De waarheid gebiedt verder te zeggen dat ik investeerder ben in de uitgeverij die dit boek heeft uitgegeven maar voordat mensen op foute gedachten komen: een piepkleine investeerder.
Ik ben opgehouden de berichten aan aandeelhouders te lezen. Of het gaat goed met de boeken, en dan denk je: waarom verkopen hun boeken beter dan die van mij? Of je denkt: ze verkopen niets. Hoe moet mijn nageslacht straks naar de universiteit? Gelukkig schiet me dan te binnen dat ik zelf ook nooit naar de universiteit ben gegaan, althans niet als student.
Lakmakers boek is een ode aan J.D. Salinger, een schrijver die tegenwoordig weinig wordt genoemd, wat zal komen door zijn levensstijl, die buiten de strikte normen van 2021 valt. En een ode aan de puberteit, die zoals bekend rond je twaalfde begint en ophoudt als je 82 bent, waarna de middelbare leeftijd in een paar maanden wordt afgewerkt en de rest van het verval ook niet al te lang op zich zal laten wachten.
De beste boekhandelaar van Nederland, Kees Schafrat, gaf me dit boek cadeau en vertelde dat deze roman in Twente, daar bevinden zich zijn boekhandels, nauwelijks over de toonbank gaat.
Daarom wil ik vooral mensen in Twente oproepen Lakmakers boek aan te schaffen, want hoewel ik geen Twente-expert ben, zullen ze ongetwijfeld ook in die omgeving aan leven en seksualiteit doen.