De provincie kiest, maar wat gebeurt daar eigenlijk?

AMSTERDAM - De afgelopen weken heeft de Volkskrant voor u elke dag uitgezocht waarover de meningen in elke provincie zijn verdeeld. Van kernenergie in Groningen tot krimp in Limburg, een overzicht.

PVV-flyers maandag in zorgcentrum Reestoord in Meppel. PVV-leider Geert Wilders en partijgenoot Machiel de Graaf brachten maandag een bezoek aan Drenthe tijdens de Beeld null
PVV-flyers maandag in zorgcentrum Reestoord in Meppel. PVV-leider Geert Wilders en partijgenoot Machiel de Graaf brachten maandag een bezoek aan Drenthe tijdens de

Hoofddoekjes in Noord-Holland
Al weken woedt er in Nederland een fel hoofddoekjesdebat, aangezwengeld door de provincie Noord-Holland. Zo komen vrouwen die een hoofddoek dragen, als het aan de PVV ligt, niet meer het provinciehuis in. Later ging lijsttrekker voor de PVV in Noord-Holland Hero Brinkman daar nog eens overheen door te stellen dat het hem wel wat lijkt om dit ook in de bus te verbieden 'Dat is voor nu nog een stap te ver. In de toekomst valt er wel over zo'n verbod te praten', zei Brinkman.
Lees meer

Wilde zwijnen in Gelderland

Het debat over het afschieten van wilde zwijnen - een beschermde diersoort - speelt al jaren in Gelderland, maar is met het oog op de statenverkiezingen weer nieuw leven ingeblazen. Wel doen, niet doen, in welke mate; de discussie is levendig. Natuur is sowieso een campagneonderwerp in Gelderland.
Lees meer

Krimp in Limburg
Jongeren die een baan willen in Limburg verhuizen naar de Randstad. De provincie kampt net als Zeeland en Groningen met krimp. De dorpjes lopen leeg. Er wonen steeds minder gezinnen en alleenstaande jongeren. Alleen een paar oudjes blijven over.
Lees meer

Kernenergie in Groningen
Vroeger ging het in Groningen om turf, later om gas (Slochteren), nu gaat het om een nieuwe kerncentrale bij de Eemshaven, de opslag van CO2, gasboringen in de Waddenzee. Grote energieleveranciers azen op locaties in de provincie voor projecten. Nuon bijvoorbeeld bouwt een gascentrale in de Eemshaven, maar overweegt er ook een kolenunit bij te bouwen.
Lees meer

Fries in Friesland
Natuurlijk, een Brabander is trots op zijn Brabant, een Drent vindt zijn provincie de rustigste en de mooiste, en alleen Limburgers kunnen Limburg op de juiste waarde schatten. Maar nergens heeft de provincie zo'n eigen identiteit als in Friesland. Of sorry: als in Fryslân. Ze hebben er zelfs een eigen taal.
Lees meer

Geld in Zuid-Holland
In de bomvolle, drukstbevolkte provincie Zuid-Holland is het leven jachtig en snel. Met een wirwar aan steden, groeikernen, glastuinbouwgebieden én nog een Groen Hart ook, is ruimtelijke ordening hier erg belangrijk. Een onderwerp waar de provincie over beslist. Één ding heb je dan wel nodig: geld.
Lees meer

Energie in Zeeland
Zeeland ziet zichzelf graag als een groene oase tussen de grootstedelijke drukte van Rotterdam, Antwerpen, en West-Brabant. Een provincie waar nog de ruimte is, op het land en op het water. Een provincie van karakteristieke inwoners, immers thuisland van de koppige Zeeuw. En een provincie waar het steeds zoeken is naar de balans tussen het belang van de economie, en het belang van de ecologie.
Lees meer

Drukte in Utrecht
Utrecht is als kleinste provincie van Nederland ook meteen één van de meest dichtbevolkte. Maar hoewel ze zo dicht bij elkaar wonen, hebben de inwoners maar bar weinig met elkaar; een bindende factor ontbreekt. De regionale tv-zender behoort tot de minst bekeken van Nederland. Toch hebben ze het maar goed, zo in het midden van het land. Alles goed bereikbaar, en wat een overdaad aan prachtige natuur: Het Groene Hart in het westen, het Eemland in het noordoosten en de bosrijke Utrechtse Heuvelrug daarnaast.
Lees meer

Windmolens in Flevoland
Flevoland, de jongste loot aan de boom van de twaalf provinciën is een provincie van eindeloze polders, windmolenparken en nieuwbouwwijken. Niet verwonderlijk zijn dit belangrijke thema's die spelen in het platste stuk van Nederland.
Lees meer

Fietsen in Drenthe
Eindeloze heides vol schapen, af en toe een hunebed, en verder slechts ruimte en vogelgekwetter. Hier kom je tot rust, hier onthaast je, want 'Drenthe doet wat met je'. Wat dat wat dan ook moge zijn.
Het is een clichébeeld dat de Drentse VVV's maar wat graag in stand houden; idylle is nog altijd een toeristische trekpleister.
Ook alle politieke partijen zien de waarde van toerisme in hun provincie, en ze pleiten dan ook allemaal voor een nog beter, nog fijnmaziger, nog beter bewegwijzerd fietspadennetwerk.
Lees meer

Landbouw in Noord-Brabant
Brabant, land van landbouw. Het thema speelt een belangrijke rol in de verkiezingsprogramma's van de partijen die meedoen in de provincie. Niet verrassend, want in de provincie wonen en werken veel boeren - de agrarische sector is een van de belangrijkste inkomstenbronnen en ongeveer een derde van de provincie is in gebruik als landbouwgrond. Maar het beroep staat onder druk. Al jaren volgen de jaarlijkse berichten dat er steeds meer boeren stoppen met hun vak elkaar op. En de overgebleven boeren breiden juist uit, of stappen over op glastuinbouw of beginnen een boomkwekerij.
Lees meer

Infrastructuur in Overijssel
Van alle onderwerpen op de politieke agenda in Overijssel houdt infrastructuur de bewoners het meest bezig, zo blijkt uit een peiling die markonderzoeksbureau Right in opdracht van RTV Oost uitvoerde. Niet zo gek, want Overijssel vormt een belangrijke verbinding tussen de Randstad en het noorden.
Lees meer

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden