De Provincie Kiest - In Zeeland draait het om energie

AMSTERDAM - Op 2 maart mogen Nederlanders hun provinciale vertegenwoordigers kiezen. Die stem is vaak nationaal gemotiveerd, de vertegenwoordigers kiezen op hun beurt immers de Eerste Kamer. Maar er spelen ook allerlei prangende zaken in de provincies zelf. Vandaag de tweede provincie in de vk.nl-reeks 'Wat speelt er in...': ruimte en energie in Zeeland.

Overzicht van het terrein van chemiebedrijf Dow Chemical in het Zeeuwse Terneuzen. Beeld anp
Overzicht van het terrein van chemiebedrijf Dow Chemical in het Zeeuwse Terneuzen.Beeld anp

Zeeland ziet zichzelf graag als een groene oase tussen de grootstedelijke drukte van Rotterdam, Antwerpen, en West-Brabant. Een provincie waar nog de ruimte is, op het land en op het water. Een provincie van karakteristieke inwoners, immers thuisland van de koppige Zeeuw. En een provincie waar het steeds zoeken is naar de balans tussen het belang van de economie, en het belang van de ecologie.

Saaie taal
Stof genoeg voor spannende, scherp opgeschreven verkiezingsprogramma's, waar de ambitie en overredingskracht van de pagina's afspatten, zou je denken. Helaas, het is saaie bestuurstaal wat de klok slaat. Ook in de hoofdstukken over energie, een van de belangrijkste inkomstenbronnen in de provincie.

Zeeland is van oudsher een belangrijke provincie voor de energievoorziening van Nederland. Al was het alleen maar op de kerncentrale in Borssele. Nu zijn er plannen om daar een tweede centrale te bouwen. Of die er moet komen of niet, daarover verschillen de partijen van mening; volgens een voorspelbare tweedeling.

Tweede centrale
VVD, CDA, PVV en SGP zijn onverkort voor de tweede centrale bij Borssele. Bij ChristenUnie ligt het iets genuanceerder; maar mocht Den Haag besluiten tot een tweede kerncentrale, dan moet Zeeland zijn best doen die naar Borssele te halen. PvdA, GroenLinks, D66, SP zijn tegen een nieuwe kerncentrale.

Over de andere vormen van energie zijn de partijen juist weer opvallend eensgezind, ook als het gaat om groene energie. Windenergie moet worden gestimuleerd, vooral in parken op zee, vinden de meeste partijen. Zonne-energie, waarom niet? Biomassa, aardwarmte, alles is bespreekbaar.

Getijdenenergie
En waar alle partijen ook in geïnteresseerd zijn: - en geef een Zeeuw eens ongelijk - energie opwekken uit de kracht van de getijden. We hadden er graag een gloedvol betoog over gezien; over de Zeeuwse historie, over het water als vijand en het water als vriend, en over hoe het water ook in de toekomst het Zeeuwse lot blijft bepalen. Helaas, het mocht niet zo zijn.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden