Background

De Provincie Kiest - In Limburg draait het om krimp

AMSTERDAM - Op 2 maart mogen Nederlanders hun provinciale vertegenwoordigers kiezen. Die stem is vaak nationaal gemotiveerd, de vertegenwoordigers kiezen op hun beurt immers de Eerste Kamer. Maar er spelen ook allerlei prangende zaken in de provincies zelf. Vandaag de eerste provincie in de vk.nl-reeks 'Wat speelt er in...': krimp in Limburg.

Toenmalig minister Eberhard van der Laan van Wonen, Wijken en Integratie zet zijn handtekening op een bus die diverse (krimp-)regio's aandoet, en bekrachtigt daarmee het zogeheten Interbestuurlijke Actieplan Bevolkingsdaling. Beeld
Toenmalig minister Eberhard van der Laan van Wonen, Wijken en Integratie zet zijn handtekening op een bus die diverse (krimp-)regio's aandoet, en bekrachtigt daarmee het zogeheten Interbestuurlijke Actieplan Bevolkingsdaling.

Jongeren die een baan willen in Limburg verhuizen naar de Randstad. De provincie kampt net als Zeeland en Groningen met krimp. De dorpjes lopen leeg. Er wonen steeds minder gezinnen en alleenstaande jongeren. Alleen een paar oudjes blijven over.

Vloek of zegen
Afhankelijk van aan welke kant van het politieke spectrum je staat is dat een vloek of een zegen, blijkt in Limburg. Voor het CDA, van oudsher de sterkste partij in Limburg, is economische groei de 'basis van het welbevinden van onze mensen' en noodzakelijk voor 'solidariteit'. Krimp zit dan ook flink in de weg, want: geen jongeren, geen groei.

Daarom wil het CDA bij aanbestedingen bedrijven verplichten leer/werkplekken te creëren aan jongeren. Ook wil het dat de provincie zich inzet om de fabrieken van NedCar Born te behouden. Hetzelfde geldt voor de NAVO-basis in Brunssum. Ook wil het de tuinbouw in kassen rondom Venlo versterken. Alle drie zijn zeer belangrijk voor de Limburgse werkgelegenheid.

Uitgelezen kans
De PvdA ziet de krimp juist als een 'uitgelezen kans om Limburg mooier en sterker te maken'. Woningen moeten worden afgebroken en plaatsmaken voor 'parkjes, boomgaarden en moestuinen'. Landschap gaat bij de PvdA 'boven de economie'. Het wil inzetten op duurzame landbouw.

Dat komt aardig in de buurt van wat GroenLinks met de provincie wil. Werkgelegenheid is belangrijk, maar wel groen graag. Dus duurzame teelt rondom Venlo en weg met Maastricht Aachten Airport. Er zijn acht commerciële vliegvelden in de regio. Dat is meer aanbod dan vraag, denkt de partij.

De partij is ook tegen de ondergrondse opslag van energie op de Graetheide, tussen Sittard en de Maas. Het 'megalomane project' kost miljarden en gaat ten koste van het belangrijke natuurgebied. Ook op CO2-opslag zit GroenLinks niet te wachten.

Innovatieprovincie
De VVD gelooft vooral in ondernemerschap. Limburg moet in 2015 de 'innovatieprovincie nummer 1 van Nederland' worden. Met 'de grootste groei aan patenten' en 'de grootste werkgelegenheidsgroei'. Daarom moet er een 'ultrasnel glasvezelnetwerk' uitgerold worden in de provincie en veel bedrijfsmatige activiteit worden ontwikkeld.

D66 ziet ook kansen. 'De zogenaamde rollator-economie in Limburg moet inspelen op het dichterbij brengen van voorzieningen. D66 ziet het alles-onder-één dak concept als oplossing. Servicewinkels waar je niet alleen brood, maar ook medicijnen en andere relevante producten voor ouderen kunt kopen', zegt D66 Tweede Kamerlid Kees Verhoeven.

Teruggeven
Wat de PVV wil met de krimp is niet bekend. De partij heeft geen verkiezingsprogramma voor de provincie op de site staan. De partij is wel mateloos populair in de provincie, Venlo is de thuisstad van Geert Wilders. Tijdens de presentatie van de kandidatenlijst zei Geert Wilders dat de PVV 'Limburg weer wil teruggeven aan de Limburgers'. Ook speelt de partij in op het veelgevoelde sentiment in de provincie dat het een ondergeschoven kindje is in Nederland. 'Men was niet in staat om te begrijpen wat er in Limburg leeft. De politieke elite had decennia de touwtjes in handen'.

Morgen vindt er in de Tweede Kamer een algemeen overleg plaats over krimp.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden