De Provincie Kiest - Hoofddoekjes in Noord-Holland

AMSTERDAM - Op 2 maart mogen Nederlanders hun provinciale vertegenwoordigers kiezen. Die stem is vaak nationaal gemotiveerd, de vertegenwoordigers kiezen op hun beurt immers de Eerste Kamer. Maar er spelen ook allerlei prangende zaken in de provincies zelf. Vandaag de vijfde provincie in de vk.nl-reeks 'Wat speelt er in...': Noord-Holland.

Bij de verkiezingen in maart stemden een aantal bewoners van het Zuid-Hollandse Den Haag uit protest mét een hoofddoekje. © ANP.

Al weken woedt er in Nederland een fel hoofddoekjesdebat, aangezwengeld door de provincie Noord-Holland. Zo komen vrouwen die een hoofddoek dragen, als het aan de PVV ligt, niet meer het provinciehuis in. Later ging lijsttrekker voor de PVV in Noord-Holland Hero Brinkman daar nog eens overheen door te stellen dat het hem wel wat lijkt om dit ook in de bus te verbieden 'Dat is voor nu nog een stap te ver. In de toekomst valt er wel over zo'n verbod te praten', zei Brinkman.

Deze opmerkingen lokten weer de gebruikelijke reacties uit. Duidelijk is wel dat de PVV de absolute meerderheid in de provincie zal moeten halen om dit voorstel er eventueel door te krijgen. En dan nog. Dit soort wetgeving wordt in Den Haag gemaakt. Daar heeft de provincie zeer weinig over te zeggen.

Wilde ganzen en windmolens
Dat geldt niet voor andere zaken. Wilde ganzen bijvoorbeeld. Provincies hebben veel te zeggen over het natuurbeheer. De provincie laat onderzoeken of de wilde dieren die worden afgeschoten kunnen worden gegeten. Maar dan moet dat afschieten wel mogen. De Partij voor de Dieren en SP zijn mordicus tegen, ook de PVV en GroenLinks vinden dat maar niets. CDA, D66 en PvdA zijn voor, met de VVD als grootste fan van het afschieten.

Ook windmolenparken zijn een heet provinciaal hangijzer. D66, CDA, PvdA en de VVD willen deze in de Noordzee bouwen. De andere partijen zijn tegen. Behalve GroenLinks, dat hier neutraal tegenover staat.

Landsbanksi
De afgelopen periode was verre van kalm in Noord-Holland. Dat kwam vooral door het buitenlandse financiële avontuur bij het IJslandse Landsbanski. Icesave ging failliet en de provincie verloor maar liefst 78 miljoen euro. Hierop stapte het voltallige college van PvdA en VVD op. Ondanks dat debacle is de provincie één van de best functionerende van Nederland.

En de partijen hebben van Icesave geleerd, zo blijkt uit hun verkiezingsprogramma's. 'De VVD is van oordeel dat de Provincie geen
risico mag nemen bij het wegzetten van tijdelijk overtollige middelen'. De PvdA weet het nog ambtelijker neer te pennen. 'Gelden in reserves en reserveringen waar de provincie gedurende een bepaalde periode niet over hoeft te kunnen beschikken worden gedeponeerd conform de richtlijnen van het ministerie van financiën.

Het provinciehuis van Noord-Holland.
Noord-Holland verloor veel geld door Icesave. © ANP.
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden