De prinsessenclub

'Hebben wij kroonprinsessen?' Het is nieuw voor Martijn van Dam, een gewoonlijk goed geïnformeerd PvdA-Kamerlid, dat er vijf vrouwen in zijn fractie rondlopen die zich onder die noemer verenigd voelen....

Met Wouter als de onaantastbare Koning, zien de vijf zich als de meest geschikte opvolgers van de 'koningin' van de PvdA: Jeltje van Nieuwenhoven. Nu zij provinciaal bestuurder wordt in Zuid-Holland, komt haar plek in het fractiebestuur vrij: vice-fractievoorzitter.

Het is een functie waar geen gewone Nederlander weet van heef . Wie het lijstje van voorgangers beziet moet vrezen dat een vice-fractievoorzitter van de PvdA bij het aanvaarden van zijn of haar baan de ambitie begraaft ooit het hoogste te bereiken. Maar je kunt wel lekker terecht komen. Frans Leijnse was het bij Thijs Wöltgens, en is nu voorzitter van de HBO-raad. Karin Adelmund assisteerde Jacques Wallage voor ze staatssecretaris werd. Jan van Zijl diende onder Ad Melkert, en leidt nu de Raad voor Werk en Inkomen. Adri Duivesteijn moet nog een leuk plekkie; hij had de pech met Melkert in de Fortuyn-revolutie te sneuvelen.

Wat moet de vice-fractievoorzitter kunnen? De profielschets zegt: 1. De fractievoorzitter vervangen als die afwezig is. 2. De wekelijkse fractievergadering voorzitten.3. De dagelijkse leiding van het Kamerwerk op zich nemen.

Dat is ongeveer het takenpakket waarvoor de mensen in het land denken dat de fractievoorzitter is aangewezen. Blijft er nog wel wat over voor Wouter Bos? Daar hoeven we ons geen zorgen over te maken, zegt diens woordvoerder. Wouter heeft de handen vol aan zijn debatten, de partijvernieuwing en een boel andere dingen.

Niet in de profielschets, maar voor de hele fractie een feit: het moet een vrouw worden. Sharon Dijksma zegt dat mannen best een kans kunnen wagen, maar vindt het logisch 'voor het evenwicht' als het een vrouw wordt.

Dijksma is de enige die zich al officieel kandidaat heeft gesteld. Ella Kalsbeek meldt zich bij deze af. 'Ik ben door enkelen gevraagd me kandidaat te stellen, maar ik doe het niet.' Trekt het niet, zo'n hoge interne baan? 'De statusoverwegingen interesseren me niet.'

Elders in de prinsessenclub wordt nog stevig gedubt. Hamer 'weet het nog niet weet' . Jet Bussemaker laat vanuit Griekenland weten: 'Ik zeg even niks'. Vanuit Turkije klinkt Nehabat Albayrak: 'Ik denk nog na.' Maandag sluit de inschrijving, dinsdag weten we wie de gelukkige wordt. Albayrak: 'Zijn er nog geen mannen? Nou, als ze menen dat de vrouw die het dreigt te worden niet geschikt is, zullen ze zich nog wel melden!'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden