DE PRIJS VAN SIGNALEN

ER waait een frisse wind door Nederland. Eindelijk mag men zeggen wat men vindt. Daarbij speelt bijna geen rol meer of wat men vindt ook redelijk is, of waar....

Marcel van Dam

Omdat de anti-allochtonengeest uit de fles is, worden ongeveer alle wetsovertredingen in Nederland op het conto van de nieuwe Nederlanders geschreven. Als je de woordvoerders van de LPF mag geloven, worden er door autochtone Nederlanders vrijwel geen misdrijven meer gepleegd. De ene maatregel na de andere wordt geopperd om de allochtonen eindelijk mores te leren.

Het voorstel van Nawijn om voortaan criminele Nederlanders met een foute afkomst te verbannen, is het recentste voorbeeld. Het is allemaal ingegeven door de terreur van de 'buitenlanders'. In de woorden van de huidige minister-president: we zijn 'bepaalde dingen natuurlijk wel goed zat'. Zou hij 'dingen' bedoelen of zou hij 'mensen' bedoelen? Die vraag moet gesteld worden, want tot mijn niet geringe verbazing had Balkenende tegen de uitlatingen van Nawijn alleen juridische bezwaren. De uitlatingen op zich vond hij wel prikkelend. En we moeten de dingen bij hun naam noemen, nietwaar?

Het tragische is dat de nauwelijks hoorbare verontwaardiging van de huidige oppositie hol klinkt. Zo was het Roger van Boxtel die als minister een soort 'anti-allochtonen'-heffing heeft ingevoerd. Iedere Nederlander mag zelf weten met wie hij trouwt, maar als je een buitenlandse trouwt, moet je een paar duizend euro betalen. Het is allemaal keurig verpakt alsof het geen discriminatie is. Maar de enige reden voor invoering van de regeling is dat Turken en Marokkanen dat bedrag niet zo makkelijk kunnen betalen.

Ook het voorstel om te eisen dat iemand die zijn vrouw naar Nederland wil brengen ten minste 130 procent van het minimumloon moet verdienen, is wetgeving met een discriminatoire intentie: er zijn vrijwel geen werkende autochtone Nederlanders die minder dan 130 procent van het minimumloon verdienen. En de uitkeringsgerechtigde autochtoon die een bruid in het buitenland haalt, moet je met een lantaarn gaan zoeken.

Met dit soort maatregelen werden tot in de jaren zestig in het zuiden van de VS negers van de stembus geweerd. Het is allemaal een schending van het beginsel in artikel 1 van de Grondwet dat een gelijke behandeling voor iedereen garandeert. Maar Paars II was al begonnen dat beginsel weg te interpreteren.

Nawijn wist natuurlijk ook wel dat zijn voorstel in strijd was met de Grondwet en met verschillende internationale verdragen. Het ging hem er slechts om een 'signaal' te geven. Daarmee kan hij alleen maar bedoelen dat hij de allochtone gemeenschap bang wil maken. Zij moeten zich realiseren dat de regering hen het leven knap onaangenaam kan maken. Een soort bedreiging op regeringsniveau. Zo zijn er nog wel een paar signalen af te geven. Waarom niet aankondigen dat we zullen nagaan of er juridische mogelijkheden zijn om voortaan alle allochtone dieven hun rechterhand af te hakken. Ook een prikkelende gedachte. Zonder handen leer je wel 'met je poten van andermans spullen af te blijven'.

Het ergste is nog wel dat dit soort ideeën, die zijn geuit als een soort van stijlfiguur, voordat ze zijn gepubliceerd al weer kunnen zijn ingehaald door een nieuw 'signaal' van iemand van de LPF. Zo had ik het afschaffen van het zwijgrecht van verdachten zelfs niet als stijlfiguur kunnen bedenken.

Ik betwijfel overigens of een van die rovende Marokkaanse rotjongens de signalen van Nawijn opvangt. Het tragische is dat die signalen gretig worden toegejuicht door die Nederlanders die al lang wisten dat alle problemen in Nederland te wijten zijn aan die 'buitenlanders' en die altijd al vonden dat die weg moesten. En waarschijnlijk is het ook de bedoeling die mensen te gerieven. Zie de trotse uitspraak van Nawijn gisteren in de Volkskrant: 'Maar u had mijn e-mail moeten zien. Die is gisteren verstopt geraakt door alle bijval die ik kreeg vanuit de samenleving'.

Het is van een schokkende naïviteit om te geloven dat de integratie van een bevolkingsgroep wordt bevorderd door het afgeven van een signaal dat haast niet anders kan worden opgevat dan als een dreigement.

Het echte gevaar is dat de signalen van deze regering, en het applaus daarvoor in de samenleving, zullen leiden tot een groeiend ressentiment onder allochtone Nederlanders, die toch al niet zijn gezegend met veel verworvenheden van onze welvaartsmaatschappij. De sociale politiek in Nederland heeft altijd als uitgangspunt gehad dat ten koste van alles moest worden voorkomen dat gedepriveerde bevolkinggroepen zouden worden uitgestoten. Het signaal dat nu wordt afgegeven is dat het uitstoten beleid is geworden.

Helaas zullen Nawijn en de zijnen al lang weer zijn vertrokken als de samenleving daarvoor de prijs gaat betalen.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden