De prijs van het recht

SANDER VAN WALSUM

Zelfs Volkert van der G. komt in aanmerking voor vervroegde vrijlating - hoe spijtig velen dat ook vinden.

Zo'n 30 duizend mensen hebben al de petitie ondertekend tegen de vervroegde vrijlating van Volkert van der G., de moordenaar van Pim Fortuyn. Een veelheid van het aantal ondertekenaren zal sympathiseren met initiatiefnemer Hans Smolders, de chauffeur van Fortuyn die Van der G. na de aanslag overmeesterde. Van der G. beging tenslotte niet alleen een halsmisdrijf, hij ontwrichtte ook de samenleving en ontnam talrijke kiesgerechtigden de mogelijkheid om in 2002 te stemmen op de politicus van hun voorkeur. Noch tijdens de rechtszaak in 2003, noch tijdens een onlangs op televisie uitgezonden interview toonde de dader enig besef van wat hij heeft aangericht. Hij is nog steeds 'de overtuigingsdader' van toen - 'star betreffende zaken van moraliteit', aldus het psychologisch rapport dat destijds over hem werd opgesteld.

Maar Van der G. had op het moment waarop hij de enkelvoudige moord pleegde een blanco strafblad. Volgens zijn rechters was hij weliswaar kil maar ook coöperatief. Het Hof bekrachtigde dus de gevangenisstraf van 18 jaar waar de rechtbank hem in 2003 toe veroordeelde. En deze straftoewijzing impliceert het recht op vervroegde invrijheidstelling na het uitzitten van tweederde van de straf. Smolders en zijn medestanders verlangen dus het onmogelijke van de bewindslieden van Justitie.

Mede onder invloed van de onvrede die de als te mild ervaren straf heeft gewekt, is het regime van vervroegde invrijheidstelling verzwaard. In die zin dat er sinds 2008 voorwaarden aan zijn verbonden. Die hebben overigens vooral betrekking op het gedrag van de veroordeelde ná zijn vrijlating. Van der G. zou volgens de nieuwe regels dus ook in 2014 vrijkomen. Dat kan gebeuren in een samenleving die heeft afgesproken dat ook plegers van ernstige delicten zicht op resocialisering moeten houden. Ook als ze het naar de mening van velen niet verdienen.

undefined

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden