De prijs moet geheim blijven

Het verschil in soorten tafel- en keukenzout is gering. Het verschil in prijs is enorm. Op zoek naar zout van status met yuppenkracht, ontdekte het Volkskrant Magazine een pijnlijk goedkope kilo....

wouter klootwijk

Jozo keukenzout is het saaiste papieromwikkelde, fijnkorrelige zout dat bestaat. Het is niet prettig dat onze gasten de zak op ons aanrecht zien staan. Ze mogen niet denken dat wij slomen zijn, Blue Band op brood doen en van prinses Margriet houden. We hadden daar om blauwe kartonnen strooibussen zout van een Frans merk. Die tonen een beetje, maar vervelend is dat de strooibussen net als Jozo bijna niets kosten. En dat weten ze, onze gasten, je ziet het ze denken: goedkoop. Het moet interessanter, dus duurder. We zochten zout dat meer bij onze persoonlijkheid past en ontdekten iets bijzonders in de Natuur voedingwinkel. Bergkristalzout! Dat heeft nog niemand in onze kennissenkring. Op de zak staat geen enkele informatie over de inhoud - dat hoeft in Natuurvoedingwinkels niet - maar wel een internet-informatieadres.

Het is de internetsite van De Nieuwe Band, een groothandel in biologische producten die dit zout verhandelt. Wat in een zak bergkristalzout zit, kunnen we op internet vinden. Bergkristalzout is, zo staat er, een mineraalrijk zout, gedolven in Oostenrijk. En de ingrediënten: zout! Dat is nog eens wat anders dan Jozo, maar er is meer. De dieetinformatie. In dit zout zit geen suiker, er zit geen melkeiwit in en het is - houd je vast - plantaardig!

Maar niet alleen de productinformatie is onnozel, de naam is nep.

Bergkristal klinkt leuk, maar het is doodgewoon zout uit diepe zoutlagen en is alleen maar ruim twee keer tot vier keer zo duur als gewoon keukenzout, en geen haar beter. Gelukkig heeft de internetsite van de biologische kruidenier ook informatie over een ander zoutje dat aantrekkelijk en exclusiever lijkt. Waddenzout. Uit de Waddenzee? Dat weet echt nog helemaal niemand, dat in de Waddenzee zout gewonnen wordt. Zeezout van eigen bodem! Het kost meer dan vijftien keer zoveel als keukenzout en kijk nog eens op internet waar de groothandelaar nauwkeurig omschrijft wat in Waddenzout zit, namelijk, 'zuiver Waddenzout'. En opnieuw zit er geen melkeiwit in en geen suiker, en ook dit zout is volgens de handelsonderneming in biologische waar, plantaardig, dus geschikt voor vegetariërs.

Maar zuiver Waddenzout is een zuivere misleidende benaming voor doodgewoon zout uit diepe zoutlagen. Het wordt door een zoutfabriek bij Harlingen vanuit een paar kilometer diepte opgepompt en verschilt geen korrel van het zout van Akzo van onder Hengelo. Je kunt je er niet aan omhooghijsen. Waddenzout (fl.14,95 per kilo) is hetzelfde zout dat voor 49 cent per kilo bij de Aldi te koop is en heeft helemaal niets van doen met de Wadden. Het wordt op de markt gebracht door een onderneming die zich noemt, Texelse Milieuvriendelijke Natuur pro duk ten. Neppen kan ook milieuvriendelijk.

Maar we hebben uiteindelijk toch een zout gevonden van stand. Bij de Plusmarkt. Het is Proa Sal. Sal Marina Natural Fina, La Sal de Andalucia, 100 procent naturel zeezout, helemaal uit Zuid-Spanje. Alleen moeten we zien stil te houden wat het kost. 35 cent voor een kilo.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden