'De president van de wereld' landt in Gaza

Op het moment dat een Amerikaanse helikopter landt op het splinternieuwe vliegveld in de Gazastrook weten de Palestijnen het zeker: hun eigen staat kómt er....

THEO KOELE

Van onze correspondent

Theo Koelé

GAZA

Hoe lang Clinton dat nog is, vragen Palestijnen zich op deze historische dag niet af. Het bezoek van het Amerikaanse staatshoofd vervult honderdduizenden met een gevoel van nationale trots.

Zoals Hassan Khalil Husein (58), die evenzeer ontroerd is door de komst van Clinton als door de ontmoeting met zijn dochter, die hij jarenlang niet kon bezoeken.

Hassan Khalil Husein heeft voor het eerst in dertig jaar toestemming gekregen van Israël om Palestijns gebied te bezoeken, zij het voor slechts drie dagen.

Uit zijn woonplaats Amman in Jordanië is Husein naar Gaza gereisd, om met honderden anderen een streep te halen door passages in het Palestijnse handvest, die de vernietiging van de staat Israël beogen.

Husein loopt beduusd door Gaza-stad. Hij herkent de plaats, waar hij vroeger leraar Arabisch was, amper. De stars en stripes wapperen nu naast de Palestijnse driekleur, in een regio waar niet zelden de Amerikaanse vlag verbrand wordt.

Dat de vlaggetjes waarmee scholieren zwaaien, zijn gemaakt van onbrandbare kunststof mag niet beschouwd worden als een voorzorgsmaatregel.

'Het is fantastisch dat voor het eerst een Amerikaanse president Palestina bezoekt. Hij steunt ons, hij steunt de vrede', zegt de 16-jarige scholier Eias Moved die de straat op gegaan is om Clinton toe te juichen. Een leeftijdgenoot, Rami Eliadba, is sceptischer: 'De Amerikanen staan altijd aan de kant van Israël.'

Clintons bezoek is nog géén erkenning van een Palestijnse staat, hebben Amerikaanse functionarissen de afgelopen dagen verklaard.

'Het bezoek is wél een duidelijk signaal voor Israël, en een morele steun voor ons', zegt Ahmad Dari, in het dagelijks leven waarnemer van de Palestijnse Autoriteit bij de Unesco in Parijs. Ook hij kwam naar Gaza voor de bijeenkomst van de Palestijnse Nationale Raad waarop het door Israël gewraakte handvest naar de prullenbak wordt verwezen.

'Een logische stap. We hebben vredesakkoorden getekend, en kunnen onze buren niet met oorlog bedreigen. De situatie is veranderd sinds het handvest werd opgesteld, in de jaren zestig. Nu erkennen we Israël, maar dat betekent ook dat de Israëli's Palestina moet erkennen.'

Dari was er bij in 1996, toen Palestijnse kopstukken oorlogszuchtige clausules in het handvest schrapten. 'Voor de toenmalige regering (van Shimon Peres) was dat voldoende, maar premier Benjamin Netanyahu heeft de kwestie weer opgerakeld.'

De Palestijnse Autoriteit heeft er alles aan gedaan om van Clintons bezoek een glorieuze dag te maken. Gaza hangt vol posters waarop Clinton en de Palestijnse leider Yasser Arafat prijken onder de tekst 'We hebben een droom.'

Kritici van het duo, onder wie aanhangers van de militante Hamas-beweging, zijn opgepakt. Voor een Hamas-kantoor staat een pantservoertuig. Palestijnen die uit solidariteit met familieleden in Israëlische gevangenschap een hongerstaking hielden in een tent in Gaza-stad, zijn verwijderd.

Niettemin klinken dissonante geluiden. Meisjes zingen een lied over vrijlating van Palestijnen uit Israëlische cellen. Een spandoek smeekt om een oplossing voor het probleem van de Palestijnse vluchtelingen, van wie velen in Gaza wonen. Jonge en oude Palestijnen torsen borden waarop Jeruzalem de hoofdstad van de begeerde staat wordt genoemd. In Gaza tekent een nieuwe confrontatie met Israël zich al af.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden