De president van Chili die strijdt voor verbetering van de positie van vrouwen

De Chileense president Michelle Bachelet is het gelukt Chili's draconische abortuswet te veranderen.

null Beeld Berto Martinez
Beeld Berto Martinez

1 Ze kreeg er in Chili een abortuswet door

Michelle Bachelet (65), de president van Chili, heeft deze week afgerekend met de draconische abortuswet uit de tijd van dictator Augusto Pinochet. Maandag gaf het Chileense hooggerechtshof groen licht voor haar abortuswet. Daarvoor was abortus onder alle omstandigheden illegaal in Chili. Nu is het toegestaan na verkrachting, als het kind niet levensvatbaar is, of als het leven van de moeder gevaar loopt. Volledige legalisering is nog mijlenver weg, maar de wet van Bachelet is een belangrijke eerste stap.

2 Ze werd gemarteld onder pinochet

Bachelet werd al vroeg politiek actief, net als haar ouders aan de linkerkant van het politieke spectrum. Onder Pinochet werd ze opgepakt en gemarteld. 'Het was niks vergeleken met wat anderen hebben ondergaan', zei ze daar later over. 'Ik heb geen elektrische schokken gekregen.' Door inmenging van diplomaat Roberto Kozak werd ze vrijgelaten en kon ze het land uit vluchten. Haar vader overleefde de martelkamers niet.

3 Ze is Chili's eerste vrouwelijke president

Bachelet is de eerste vrouwelijke president van Chili. Zowel in haar eerste termijn (2006-2010) als tijdens haar huidige presidentschap (sinds 2014) stond het verbeteren van de positie van vrouwen torenhoog op de agenda. Dankzij haar hebben 14-jarige meisjes toegang gekregen tot anticonceptie en de morning-afterpil. Ze kreeg er ook een wet doorheen die politieke partijen verplicht 40 procent vrouwen op hun kieslijst te zetten. Nu bestaat het Chileense parlement nog voor 84 procent uit mannen.

4 Haar zoon veroorzaakte problemen

In het katholieke Chili had ze al een stigma als alleenstaande, niet-religieuze moeder van drie kinderen. Haar oudste zoon, Sebastián Dávalos, heeft zich ook nog eens ontpopt tot hoofdpijndossier. Eerst werden vragen gesteld bij zijn verzameling Lexus-auto's, waarbij hij olie op het vuur gooide door te proberen een journalist het zwijgen op te leggen. Daarna werd zijn vrouw vervolgd wegens betrokkenheid bij een corruptieschandaal. Bachelet heeft haar zoon steeds de hand boven het hoofd gehouden, waardoor haar populariteit kelderde.

5 Ze tolereert geen enkele vorm van vrouwonvriendelijkheid

Roberto Fantuzzi, voorzitter van de nationale exportvereniging Asexma, stond eind vorig jaar te schuddebuiken van het lachen toen hij economieminister Luis Felipe Céspedes bij een etentje een opblaaspop cadeau deed. 'Om de economie te stimuleren.' Céspedes stond erom te grinniken op het podium. Bachelet reageerde furieus. 'De strijd voor respect voor vrouwen vormt een essentieel onderdeel van mijn presidentschap', twitterde ze. 'Dit is niet te tolereren.' Ze kreeg van alle kanten bijval waarna zowel Fantuzzi als Céspedes zijn excuses aanbood.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden