De president-directeur van de kleine boeren

De beleidsplannen van premier Thaksin klinken als reclameleuzen. De boeren worden er inderdaad beter van. Maar de Thaise stedelingen hebben kritiek op de premier....

Zaterdagavond is het in Thailand weer 'de nacht van de huilende honden': dan gaan campagnemedewerkers van deur tot deur om de kiezers met geld of fraaie beloftes te bewegen de volgende dag hun stem uit te brengen op een bepaalde kandidaat.

Een verstandig politicus ontkent dat hij aan zulke praktijken meedoet – en premier Thaksin Shinawatra is een verstandig man. 'Deze regering is al populair genoeg, die hoeft het niet te hebben van dit soort malligheden', zegt hij. Populair is zijn regering zeker: volgens sommige peilingen gaat zijn partij Thai Rak Thai (Thais houden van Thais) 350 van de 500 parlementszetels binnenhalen.

Thaksin, die voordat hij zich in de politiek stortte een bloeiend telecom-imperium had opgebouwd, mag zichzelf graag 'de presidentdirecteur van Thailand' noemen. Nog altijd leest hij graag boeken over management, waar hij ideeën opdoet voor glamoureuze economische projecten in de Thaise mode-en filmindustrie.

Ook zijn projecten voor de arme plattelandsbevolking gaan gepaard met commercieel aandoende slogans. 'Met dertig baht wordt elke zieke beter' is het motto van een nieuwe regeling: wie arm is kan voor dertig baht (60 eurocent) een behandeling krijgen in een ziekenhuis, als hij die echt nodig heeft. De rest past de regering bij. En alle tachtigduizend dorpen op het platteland hebben de beschikking gekregen over een fonds van een miljoen baht (twintigduizend euro) om leninkjes te verstrekken aan boeren die een visvijver wilden aanleggen, kippen wilden gaan fokken of een weverijtje aan huis wilden beginnen.

Vooral bij de boeren heeft de premier zich geliefd gemaakt. Om die kiezers aan zich te binden heeft Thaksin een nieuwe belofte gedaan: na de verkiezingen gaat hij twee miljoen koeien uitdelen. De stadsbewoners hebben daar niets aan. Die zijn dan ook veel kritischer. Het is hun niet ontgaan dat de premier zijn invloed heeft gebruikt om zijn eigen familie en vrienden aan baantjes en vette contracten te helpen.

Het zijn ook de stadsbewoners die hebben gezien met hoeveel geweld Thaksin zijn 'oorlog tegen drugs' heeft gevoerd. In nog geen jaar tijd vielen er 2500 doden, en volgens Thaise mensenrechtenorganisaties waren dat lang niet allemaal drugshandelaren. En het zijn vooral de stadsbewoners die de premier ervan verdenken de hand te hebben gehad in het ontslag van een aantal vooraanstaande journalisten.

Het zijn niet alleen stadsbewoners, maar ook veel andere Thais, die zich het afgelopen jaar hebben geërgerd aan het onvermogen van de regering om een oplossing te vinden voor het plotseling uitgebarsten geweld onder de moslimminderheid in het zuiden van het land. De verontwaardiging bereikte een hoogtepunt toen in oktober 78 moslimbetogers omkwamen door toedoen van de politie.

Maar toen kwam de tsunami. De vloedgolven die in Thailand meer dan 5400 doden hebben achtergelaten, ebben nog na in de stemlokalen. De ramp die ze aanrichtten was zo dramatisch, dat die de herinnering aan alle problemen en conflicten van daarvóór voorlopig heeft weggewist.

De publiciteit rond de ramp heeft de premier geen kwaad gedaan. Alle camera's waren op Thaksin gericht als hij de zwaar getroffen burgers troostte. Zijn trotse weigering om het buitenland om hulp te vragen is bij veel kiezers in goede aarde gevallen.

En zo staat Thaksin Shinawatra aan de vooravond van een overweldigende stembusoverwinning. En aan het begin van een nieuwe ambtstermijn. Een periode van vier jaar, lang genoeg om zelfs de herinnering aan de tsunami te doen vervagen. En dan komen alle oude kwesties toch weer terug.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden