De postiljons hadden een complot gesmeed om ons te overvallen

Avonturen van een 11-jarig meisje, onderweg in Noord-Italië.

Nabij Trente, 20 november 1789
Erg slecht weer, waardoor we niet zo snel konden vertrekken als we wilden, na een haast slapeloze nacht in beroerde bedden. De schurken in de herberg lieten ons 25 florijnen betalen voor het slechte eten en verblijf, het ontbijt niet inbegrepen.

We kwamen slechts voorbij Pergine, wat betekende dat we in Borgo di Valsugana moesten blijven omdat we onderweg in een gat in de weg reden waarin water stond, waardoor de complete voorkant van het rijtuig afbrak. Gelukkig waren we maar een halve mijl van de dichtstbijzijnde post. Hier kregen we een voortreffelijke poulante (polenta, red.).

21 november 1789
Nadat ons rijtuig was gerepareerd, vertrokken we heel vroeg uit Borgo di Valsugana. We reden door Brinolano en daarna naar Bassano. De weg was heel slecht: aan de ene kant bergen waar rotsblokken vanaf vallen, aan de andere kant stroomt de Brenta.

We kwamen niet zo snel aan als we hoopten, want de postiljons waren dronken. Ik denk dat ze een complot hadden gesmeed om ons te overvallen, vijf mijl na de post, in het nieuwe rijtuig waarin papa, mama, meneer Jaegle, Eugenia en ik zaten.

We sloegen gelukkig om in een droge greppel en niemand raakte gewond, behalve George die op de bok zat en tegen een grote boom viel. Hij was woedend op de postiljons en ging ze achterna met zijn mes, waarvan hij de punt brak.

De bandieten, dat wil zeggen de postiljons, trokken hun mes en wilden hem vermoorden, maar zijn vrouw kwam tussenbeide.

Elizabeth 'Betsey' Wynne (1778-1857), dochter van een door Europa trekkende Britse gentleman-avonturier. Fragment uit The Wynne Diaries, het dagboek dat ze sinds haar kindertijd bijhield en in 1930 werd gepubliceerd.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden