De portefeuille van Willem van Kooten

'Ik ben verzamelaar van 5-procentsbelangen. Een paar daarvan houd ik in portefeuille. Aalberts Industries bijvoorbeeld, dat is een heel goed bedrijf met een groot upside potential....

JOOST RAMAER

'Maar de rest is voor de handel. Dat is mijn nieuwe hitparade. Ik noem het altijd Radio 570, naar de Teletekst-pagina met de beurskoersen. Sinds kort sta ik op rantsoen. Ik kijk nog maar twee keer per dag, anders werk ik niet meer. Mijn ING warrants nam ik voor 5,80 gulden, en ik deed ze weg voor 6,30 gulden - net op tijd.

'Philips houd ik ook nooit, daar ga ik altijd in en weer uit. Daar wordt nu de zoon van de bakker opgevolgd door de zoon van de melkboer. Kijk, dat vind ik mooi. O ja, De Telegraaf, daar heb ik ook een hele mooie rit in gemaakt. Twaalfduizend gulden heb ik daarmee verdiend. Wat? In een jáár?!

'In een wéék! In een jaar . . . Dan zou ik belegger zijn, maar ik ben een gokker, begrijp je wat ik bedoel?

'Echt beroemd word ik niet met mijn beleggingen, maar met mijn golfpark in aanbouw in zuid-Portugal. We hebben daar onze eigen putten geslagen. De pompen werken op zonne-energie. Sproeien heeft daar geen zin, want de helft verdampt toch. Na lang zoeken vond ik iemand die poreuze rubber slangetjes maakt in een fabriekje op IJsland. Leaky pipes heten die dingen. Stop ze vlak onder de grond, en die blijft dan mooi vochtig. Niemand wilde hem financieren, maar in Portugal komt nu iedereen kijken.

'Laatst kwam er een oude man naar me toe, van de stichting H2O. Samen met hem ga ik water maken in de woestijn, met die zonnepompen van mij. Ik zeg maar zo: honderd jaar geleden ontstond Koninklijke Shell, nu stichten wij Koninklijke Water. De Sahara weer groen maken wordt mijn laatste stunt, na het sportkanaal.'

Joost Ramaer

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden