De portefeuille van Jan Marijnissen

'Dat idee om Kamerleden 10 procent meer salaris te geven, is volstrekt belachelijk. De vervreemding tussen politici en burgers is toch al zo groot....

JOOST RAMAER

'In mijn geval komt de zogeheten schadeloosstelling uit op ongeveer anderhalve ton. Dat geld gaat allemaal naar de Socialistische Partij in ruil voor een salaris van 2500 gulden netto in de maand.

'Wat ik overhoud is in feite niet relevant, zo lang ik nog iedere maand netto vijfhonderd gulden moet afbetalen op mijn huis. Dat heb ik in 1976 gekocht voor vijftigduizend gulden.

'Maar op mijn salarisrekening bij de Postbank staat denk ik een drie- à vierduizend gulden. Verder heb ik nog door de jaren heen zesduizend gulden gespaard op een Postbank Plus-spaarrekening. Daar doen mijn vrouw en ik leuke dingen van. Binnenkort hoop ik met haar een paar dagen naar Barcelona te kunnen gaan.

'Hoe wij straks de studie van onze dochter van tien moeten financieren? Ach, dat zien we dan wel weer. Straks, als ze wat ouder is, kan mijn vrouw weer wat langer gaan werken dan haar huidige twee dagen in de week - ze geeft les aan een basisschool. Dat brengt ook weer extra geld op. En de partij studeert nu op een pensioenplan voor haar dertig werknemers. Dat moest er toch maar eens van komen, vond men daar.

'Ik maak me nooit zulke zorgen over de toekomst. Inderdaad, dat is een tamelijk liberaal standpunt. Maar de liberale levenshouding spreekt me ook vaak meer aan dan die van mijn linkse collega's. Wij hebben ook nooit meegedaan met hun valse pretenties in de jaren zeventig: stem op ons, wij maken je gelukkig. De mensen moeten zelf voor hun geluk zorgen.'

Joost Ramaer

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden