Review

De populairste jongens van De Parade lijken Tim Kamps en Arjen Lubach

De populairste jongens van theaterfestival De Parade lijken dit jaar opnieuw Tim Kamps en Arjen Lubach te zijn. Met hun Monica Da Silva Trio (leadzangeres Monica is nog altijd verhinderd) spelen de cabaretiers een nieuwe show, en ondanks de drukkende hitte in hun theatertent probeert half Utrecht binnen te komen. Dat is zeker niet onterecht, want ook in hun tweede voorstelling zijn Kamps en Lubach ad rem, goed op elkaar ingespeeld en hebben ze een grappige nieuwe publieksimprovisatie bedacht. Het hiphopachtige liedje Hard to get, waarin ze uitleggen waarom je een meisje na een eerste date nooit meteen terug moet sms'en, is zelfs behoorlijk virtuoos.

De Parade in Utrecht. Beeld De Parade

Helaas is het slotnummer Vrienden veel minder sterk, en is het een zwaktebod dat het liedje Spa, afkomstig uit hun eerste programma, ook nu weer op de setlist staat. Je zou zeggen: schrijf er nog twee goede nieuwe liedjes bij en het Paradesucces is echt compleet.

Nijland
Wie zijn kleinkunst wat uitdagender en avantgardistischer wenst, zit zoals vertrouwd goed bij Theo Nijland. De zanger/liedjesschrijver maakte de doorgecomponeerde minimusical Debby's droom, over een kassameisje op De Parade dat heimelijk de wens koestert zelf op het podium te staan. Terwijl Debby wegdroomt in haar kassahokje komt zij terecht in een reeks ontmoetingen en persoonsverwisselingen.

In haar droom komen onder anderen quizmaster Robert ten Brink, cabaretière Brigitte Kaandorp en vervelend beschonken Paradepubliek voorbij. Theo Nijland speelt zelf niet mee in de voorstelling, dat laat hij over aan vijf jonge acteurs, maar zijn stijl en stem klinken in alles door: zowel in de weerbarstige, tegendraadse melodieën van de muziekscore als in de geestig-sarcastische teksten, waarin plaagstootjes worden uitgedeeld aan het Paradepubliek en andere figuren uit de theaterwereld. Vooral de vorm van Debby's droom, de combinatie van satire met complexe musical- en operamuziek, is intrigerend en vraagt om een (avondvullend?) vervolg.

Cybertour
Dat beschonken Paradepubliek waar Nijland in zijn teksten op doelt danst later op de avond enthousiast mee bij de spektakelvoorstelling Sasch! van Penney de Jager. Voormalig TopPop-choreografe De Jager, ondanks haar gevorderde leeftijd still going strong op de dansvloer, is het middelpunt van een enorme groep dansers die een 'cybertour door Rusland' verbeelden.

Een cybertour waarin wansmaak de boventoon voert, blijkt al snel. Blondines in tijgerpakjes, mannen in beulskostuum, elfjes, sm-meesteressen - terwijl de jarennegentighouse uit de speakers beukt, trekt er een compleet rariteitenkabinet voorbij. Met een beetje goede wil zou je er nog de cultpotentie van in kunnen zien, maar eigenlijk hoort een show als Sasch! helemaal niet thuis op De Parade. Dit zijn eerder acts die je verwacht bij een show van Hans Klok.

De Parade, in Moreelsepark Utrecht, 26/7. Deparade.nl

Het Monica Da Silva Trio door Tim Kamps en Arjen Lubach

  • Oordeel van onze recensent

Debby's Droom door Theo Nijland Presenteert

  • Oordeel van onze recensent

Sasch! door Penney de Jager

  • Oordeel van onze recensent
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.