De polsstok van Verdonk

De verplichte inburgering van zo'n half miljoen werkloze migranten en bijstandsmoeders komt in gevaar. Minister Verdonk voor Vreemdelingenzaken en Integratie heeft bij lange na niet het budget om de cursussen voor die enorme groep te financieren....

De minister moet ook al uitstel vragen voor het indienen van haar definitieve plannen. Onduidelijk is of Antillianen en allochtonen met een Nederlands paspoort wel kunnen worden gedwongen een inburgeringsexamen af te leggen. Voorts bestaat de mogelijkheid dat het Associatieverdrag van Turkije met de Europese Unie zich verzet tegen verplichte inburgeringsexamens van Turkse 'oudkomers'.

Verdonk is een minister met torenhoge ambities. Op zichzelf is daar niets mis mee. Ook valt te prijzen dat Verdonk met open vizier haar politieke strijd voert. Anders dan haar plannen met het uitzetten van 26.000 uitgeprocedeerde asielzoekers, kan het principe van de verplichtende inburgering van allochtonen bovendien rekenen op een ruime politieke meerderheid. Maar minister Verdonk wil verder springen dan haar polsstok lang is.

De aanpak van Verdonk is een breuk met het verleden. Tot dan toe ging het om 'inspanningsverplichtingen', niet om wettelijke resultaatverplichtingen. Deze laatste 'juridisering' van de inburgering vereist toetsing aan internationale jurisprudentie. Niet alleen zijn er sterke aanwijzingen dat er sprake is van rechtsongelijkheid tussen mensen uit verschillende landen van herkomst. Ook het recht op gezinsleven, gegarandeerd in Europese verdragen, kan op gespannen voet staan met de plannen van Verdonk.

Tot nu toe was het beleid erop gericht om op gemeentelijk niveau vraag naar en aanbod van cursussen op elkaar af te stemmen. Ook werd ernaar gestreefd de taalcursussen te integreren met scholing voor de arbeidsmarkt. Na aanloopproblemen lijkt deze aanpak vruchten af te werpen. Maar in het stelsel-Verdonk komt de gemeente buitenspel te staan en is alleen de migrant zelf verantwoordelijk voor zijn inburgering. Of er voldoende cursusaanbod op de vrije markt zal ontstaan, is onzeker.

Nu minister Verdonk toch al vertraging oploopt door de noodzakelijke nadere juridische toetsing van haar plannen en het volstrekt ontoereikende budget, kan zij maar beter meteen een fasering van haar inburgeringsbeleid aanbrengen. Het lijkt bovendien verstandig wanneer Verdonk in overleg treedt met de gemeenten en probeert beter aan te sluiten op de ervaringen en resultaten die op lokaal niveau zijn geboekt.

Juist een minister die zo hoog inzet, zal aan het einde van haar ambtstermijn keihard op resultaat worden afgerekend.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden