'De politiek zaagt de poten onder onze stoelen weg'

Onbegrip bij het personeel, opgetogenheid bij de milieu-organisaties. De vervroegde sluiting van de kerncentrale van Borssele, waarvoor de Kamer woensdag stemde, heeft verdeelde reacties uitgelokt....

Van onze verslaggever

BORSELE

Onbegrijpelijk dat de Kamer de ene dag positief, de andere dag negatief over de centrale beschikt, zo roept een werknemer aan de poort uit. Een collega van haar is zichtbaar aangedaan: 'De bestaanszekerheid van hele gezinnen wordt in de waagschaal gelegd.'

Onzekerheid en boosheid wisselden elkaar af. 'Natuurlijk hebben we leren leven met en onder druk, toen de anti-kernenergielobby in de jaren zeventig en jaren tachtig zich heftig roerde, maar nu zaagt de politiek de poten onder onze stoelen weg', reageert een personeelslid.

De centrale, kortweg EPZ genoemd, verschaft werk aan ongeveer zevenhonderd mensen. Het personeel hoorde het kamerbesluit gistermiddag in de centrale, waar de hele dag Radio 1 aanstond.

'De mensen zijn echt terneergeslagen', aldus F. Heuckelbach van de onderdeelscommissie (ondernemingsraad) van de centrale. Er was dinsdag nog op een andere uitslag gerekend. Acties worden er niet verwacht. 'De Zeeuwse mentaliteit is redelijk lijdzaam: we springen niet op barricades. Zelfs een kaartenactie naar de minister werd al met gemengde gevoelens ontvangen', zegt een werknemer.

De Zeeuwse politiek kon evenmin begrip opbrengen voor het stemgedrag. Commissaris van de koningin in Zeeland W. van Gelder wijst erop dat de Staten onlangs nog voor modernisering van de kerncentrale waren. 'Het is merkwaardig dat het het ex-statenlid Van Dijke, thans kamerlid voor RPF, nu stemt voor vroege sluiting.'

Burgemeester J. Mandos van Borsele meent dat de werknemers lang in onzekerheid zijn gehouden en nu voor hun baan moeten vrezen. 'Dat dat politiek spel met name is gespeeld door de Zeeuwse afgevaardigden, maakt het extra wrang. Ik vraag me af of je zo kunt omgaan met zaken als veiligheid en werkgelegenheid.'

Mandos herinnert er aan dat de rijksoverheid zelf het initiatief heeft genomen tot aanpassing van de centrale. Omdat de gemeente hecht aan een zo groot mogelijke veiligheid, heeft het gemeentebestuur verzocht om een snelle procedure. De regering wilde er meer tijd voor uittrekken. Dat de Kamer nu helemaal afziet van bedrijfsverlenging en de modernisering op het spel zet, stelt de burgemeester teleur.

Voortijdige sluiting van de kerncentrale zou een financiële strop betekenen voor de Centrale Opslag voor Radio-actief Afval (Covra) in Borssele, zegt interim-directeur H. Codee. Het rijk zal dan moeten bijdragen. Codee denkt daarbij eerder aan miljoenen dan aan tonnen.

De Covra kan nu al niet kostendekkend werken. Tariefsverhogingen hebben geleid tot vermindering van de afvalstroom. Het radioactief afval van de kerncentrales in Dodewaard en Borssele beslaat ongeveer de helft van het totale aanbod.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden