De politiek is aan de kinderen

Hans Wiegel gooit voor de zoveelste maal een balletje op over een politieke rentree. Ook Amelie Balkenende en Iris Bos melden zich....

Frank Poorthuis en Raoul du Pré

En daar was Hans Wiegel (63) weer, de Heintje Davids van de Nederlandse politiek. Hij heeft zin in het Torentje. Hup, daar schoot de VVD in de peilingen zomaar acht zetels omhoog. Acht erbij! Gerrit Zalm (52) mag blij zijn als hij er in 2007 als lijsttrekker alles bij elkaar zoveel binnensleept. Jozias van Aartsen (57) kan natuurlijk helemaal inpakken. Mits Wiegel doorzet, want het zou niet de eerste keer zijn dat hij het bij dreigen laat.

Maar als het orakel van Diever terugkeert, dan kunnen toch ook zeker. . . We belden Hans van Mierlo (73). Wordt het niet tijd dat hij D66 nog één keer laat vlammen, na de magere jaren van Thom de Graaf en Boris Dittrich? 'Als u een boodschap hebt, kunt u die inspreken', zegt Van Mierlo.

Opmerkelijk heldere taal voor een man die gewend is te spreken in paradoxen. Van Mierlo kan er dus nog wel even tegenaan op het Binnenhof. En alsof het afgesproken is, kreeg Ruud Lubbers (65) deze week plots ook een zee van vrije tijd . Ja, het kan zo maar weer een gezellige boel worden aan het Binnenhof.

Maar veel waarschijnlijker nog, we verklappen het maar, véél waarschijnlijker nog is het dat de verkiezingen van 2007 gaan tussen Iris (1) en Amelie (6). Wie? Iris Bos en Amelie Balkenende. Kinderen van hun beroemde vaders.

Hoho, privacy, horen we roepen! Is dan niets meer heilig in dit land? Maar wij zijn niet begonnen. Ze kwamen de afgelopen weken zelf aandragen met hun kroost, de beroemde vaders die elkaar in 2007 het premierschap gaan betwisten. De campagnestrategen in de coulissen maakten ongetwijfeld een rondedansje, als ze het al niet zelf bedacht hadden. Immers, het is algemeen bekend: kinderen verhogen de aaibaarheidsfactor van regenten aanzienlijk.

Woensdag liet jonge vader Wouter (41) zijn Iris los in de politieke arena, ter bevestiging van zijn spraakmakende Johan de Witt-lezing van die avond. Daarin gaf Bos ronduit toe gaf dat hij niet wars is van de personalisering van de politiek: 'Een beetje populisme kan de politiek best gebruiken.'

Hij was diezelfde dag aangeschoven bij een persconferentie van fractiegenote Mariëtte Hamer over een plan om kansarme leerlingen beter te spreiden over de scholen. Om te openbaren dat hij zijn Iris (1) alvast heeft ingeschreven bij een nette witte school in zijn Amsterdamse buurt. Dus niét bij de zwarte school die er pal naast staat.

'Ik wens het beste voor mijn dochter. Dat recht neem ik', legde Bos uit. En ja, hij gunt alle allochtone ouders eveneens het recht hun kind in te schrijven op een witte school. Maar dan liefst niet allemaal tegelijk op zijn witte school, want dat wordt dan een zwarte school en dat was nou net niet de bedoeling van de familie Bos. Al zei hij dat er natuurlijk niet bij.

Eerder deze maand betrad Amelie Balkenende (5) al het strijdtoneel. Vijf dagen lang keek de kleine premiersdochter ons aan vanaf de voor- en achterpagina's van de kranten, op haar vakantieadres op de Antillen. De premier, die op de achtergrond zijn zaakjes voor het vaderland regelde, was maar bijzaak.

Toeval? Uitgesloten! Want nauwelijks terug in Nederland hing de premier meteen een belangrijke toespraak over de toekomst van het land, op aan de verwachtingen die hij heeft ten aanzien van de kleine Amelie. 'De eeuw van mijn dochter!'

Het wachten is nog op de verschijning van Femke Halsema met haar Bruno (1) en Suzy (1). Het is onvermijdelijk, want het wordt een harde verkiezingsstrijd, in 2007. Bos-Balkenende/Iris-Amelie, alle middelen zijn geoorloofd.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden