Opinie

De politie moet diverser worden

Racisme of niet: de politie moet een afspiegeling vormen van de multiculturele samenleving.

null Beeld anp
Beeld anp

Voor gekleurde Nederlanders - bekend of minder bekend - is het vernederend om zonder deugdelijke reden staande te worden gehouden door de politie. Zeker als zoiets vaak gebeurt en zeker als de betrokken agent blank is. De politie moet zich daarvan rekenschap geven. Meer dan ze al doet. Voor een agent is het incident gesloten als de aanhouding op een vergissing blijkt te berusten. Maar de aangehouden burger voelt zich gestigmatiseerd op grond van zijn huidskleur. Dat moet de staat uit alle macht proberen te voorkomen. De overheid staat immers bij uitstek garant voor gelijke behandeling van burgers. Bovendien heeft ze alle belang bij het behouden van de broze vrede in de multiculturele samenleving.

Aan de andere kant ontkomt de politie niet aan een zekere mate van profilering. Mensen met de uiterlijke kenmerken van groepen die zijn oververtegenwoordigd in de criminaliteitsstatistieken - en daarbij gaat het niet alleen om etniciteit, maar ook om geslacht en leeftijd - zullen scherper in de gaten worden gehouden. Vergissingen liggen daarbij op de loer. Zeker als de politie snel moet handelen op basis van weinig informatie. Relatief veel gekleurde Nederlanders ondervinden daarvan de gevolgen. Dat betekent niet noodzakelijkerwijs dat de politie racistisch is, maar vooroordelen kunnen wel degelijk meespelen. Voor de mensen die dit treft, voelt het als discriminatie.

De politie moet dus meer aandacht besteden aan deze valkuil. Programma's om agenten verstandig om te laten gaan met profilering en etniciteit moeten worden uitgebreid. En het is gewenst dat de politie - júist de politie - qua personele samenstelling een afspiegeling vormt van de multiculturele samenleving. Daarmee komt weliswaar niet de praktijk van groepsprofilering te vervallen, maar neemt wel de sensitiviteit toe tegenover mensen die daar vaak ten onrechte het slachtoffer van worden.

Van 'Amerikaanse toestanden', waar onwenselijke ontwikkelingen al snel in heten uit te monden, is gelukkig geen sprake. De politieman die Typhoon aanhield, was - volgens de rapper zelf - 'een vriendelijke vent'. Zijn meerderen hebben zich voor het voorval verontschuldigd. Hopelijk hadden ze dat ook gedaan als Typhoons Mitsubishi Outlander door een minder bekende Nederlander was bestuurd.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden