Column

De politicus is een tv-typetje geworden

Brave humor, het nieuwe politieke theater op het Binnenhof. Een serieuze zaak.

Premier Mark Rutte houdt een toespraak in de Beurs van Berlage tijdens het Nederlandse Correspondents' Dinner.Beeld anp

Zelf had ik steeds het idee dat ik naar Frans van Deursen zat te kijken. Maar het was dus echt Mark Rutte, en niet zijn vaste vertolker in Koefnoen.

We hebben gegeten en gedronken: het Correspondents' Dinner (pardon: journalistenetentje) is driedubbel doorgeanalyseerd, herberekend en tegen het licht gehouden. De eeuwig goedlachse Mark Rutte kan ook andermans grollen voorlezen. Met als grootste slachtoffer MAX-baas Jan Slagter, getroffen door de zwaartekrachtgolf waarmee Rutte zijn vermeende nieuwe vriendin op hem afstuurde.

De meeste terugblikken op tv reflecteerden enkel het behaaglijk knisperende haardvuurtje van tv over tv. Journalisten en programmamakers gezellig bijeen om te discussiëren hoe gezellig het was. Alleen van Van Liempt Live (RTLZ) werd je wijzer: daar lichtte Ruttes medeschrijver Kees van Amstel (onder meer Dit was het nieuws) een tipje van de sluier op. Hij vond de avond - hij had gelijk - 'braafjes', aan de tekstschrijvers had dat niet gelegen. Van Amstel had de PvdA harder willen aanpakken, Twan Huys 'heb ik helemaal kapot gemaakt'. En: 'Je wilt niet weten hoe we gepusht hebben om die duizend euro erin te krijgen.' Maar ja: daar stonden de RVD, en spindoctors, politiek strategen, en Mark zelf.

Humor is een serieuze zaak.

Is het diner te gezellig? Kan zijn, maar het doet er niet toe, zolang gezelligheid geen primeurs blokkeert. Het vergt enige lenigheid, maar de theatersport wordt veel beoefend in de half open enclave van het Binnenhof.

Onder de bewoners wordt volop geborreld en gefeest. Wie geen politicus aan tafel wil, moet er niet gaan wonen. De 'roast' op tv warmt de betrekkingen net zo op als de jaarlijkse bedrijfsbarbecue. Een etentje in de Beurs van Berlage is alleen maar een verplaatsing van het decor. Misschien schiet er voor aasgieren een stukje over, voor in de krant.

Intussen waren 'de mensen in het land' getuige van een opmerkelijke rolverwisseling: waar de satire voorheen was voorbehouden aan de media, zijn het nu de politici die zich op dat vlak begeven.

Lodewijk Asscher eigende zich deze week met verve de methode Arie Boomsma toe, door op Facebook tongue in cheek in te gaan op de anonieme leeghoofden die hem bedreigden of met antisemitische drek besmeurden.

'Niet alleen vind ik 'ASScher' heel knap gevonden, het is ook nog internationaal. Seth leeft in jullie voort. Nog spitsvondiger vond ik aSScher, omdat daarin ook een subtiele verwijzing naar de beruchte Duitse SS schuilgaat. Altijd even lachen.'

Lolbroek en grapjas zaten Rutte altijd al als gegoten. 'Drie zetels', hielp stijlgoeroe en zelfvervullend profeet Jort Kelder zijn vrind Mark woensdag bij Jinek nog wat steviger in het zadel. Zo heurt het.

De politicus is een tv-typetje geworden. Hij speelt de hoofdrol in nieuw politiek theater: The Importance of Not Being Earnest.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden