De podcast-studio of hoe het knipselarchief miraculeus overleefde

Philippe Remarque
De achiefkast waarin onze podcast wordt opgenomen. Beeld
De achiefkast waarin onze podcast wordt opgenomen.Beeld

Donderdag zat ik ingeklemd tussen archiefdozen achter een microfoon om vragen te beantwoorden van Jonathan van het Reve. Onze podcast-studio bevindt zich namelijk in een archiefkast. Het is heel knus en de akoestiek is precies goed met al dat absorberende karton. Maar Jonathan, die wekelijks medewerkers van de krant spreekt voor de podcast 'het Volkskrantgeluid', laat zelden na een opmerking te maken over de primitieve omstandigheden. Dit keer deed hij dat dus tijdens een terugblik op het jaar met de hoofdredacteur en kon ik een heuglijke mededeling doen: binnenkort maken we een papieren archiefruimte elders in het gebouw vrij en bouwen we daar een studiootje voor video en audio. Nu bevindt het blue screen waarvoor Maarten Keulemans staat in zijn Klopt dat wel-filmpjes zich in onze vergaderruimte, zodat er weleens iemand over struikelt. Tijd voor iets professionelers.

Maar dat knipselarchief opruimen heeft enige voeten in de aarde. Sytze de Boer, de laatst overgebleven documentalist ter redactie (tegenwoordig heet hij informatiespecialist en is hij daarnaast eindredacteur), wil dat erg graag redden voor het nageslacht. Eerder moest hij al een heel zaaltje uitruimen om - de symboliek leek te goedkoop om waar te zijn - plaats te maken voor de crossmedia-redactie, die pioniert met niet-papieren journalistieke uitingen als video's, scrollverhalen, quizzen en podcasts. Die mappen wist hij op verschillende plekken op de redactie en elders in het gebouw onder te brengen. Andere kranten hebben hun knipselarchieven eerder geliquideerd. Maar Sytze vindt die beslissingen verkeerd en onbegrijpelijk. Er zitten in dat archief knipsels, documenten en jaargangen die digitaal niet te vinden zijn en als geheel vormt het een uniek tijdsbeeld. De ISG en KB hadden echter geen belangstelling.

Jonathan van het Reve Beeld Els Zwerink
Jonathan van het ReveBeeld Els Zwerink

Ik speelde in dit verhaal de wrede baas. Ja, alle Volkskrantzaken en oude kranten worden netjes gearchiveerd en ook de knipselmappen over personen kunnen nog een nuttige rol spelen als er een necrologie moet komen. Die bewaren we. Maar de knipsels van vroeger over onderwerpen, bijvoorbeeld ufo's of de woningmarkt, die worden vrijwel nooit meer gebruikt. Ooit was het archief een onmisbaar werkinstrument: toen ik bij de Volkskrant kwam in 1996 was het een bloeiende afdeling met veel documentalisten waar je als verslaggever vaak over de vloer kwam. Maar nu hebben we LexisNexis en Google. Andere kranten zijn ons voorgegaan, dus ik dacht: hoppakee, weg. Uiteraard vond ik het wel treurig voor de zo betrokken Sytze. Wie schetst mijn verbazing toen hij er via de ondernemingsraad in slaagde sympathie voor zijn zaak te vinden bij de CEO van onze uitgever, Erik Roddenhof? Die bleek het met Sytze eens dat de mensheid in latere jaren over archieven anders kan gaan denken dan wij nu doen. Hij heeft opdracht gegeven in onze ruimer bemeten drukkerij een plaatsje te vinden. Ik ben oprecht blij voor Sytze, en wie weet heeft de hele mensheid er ooit nog wat aan. Maar het is wel goed dat die mappen hier weggaan voor podcast-interviewer Jonathan van het Reve. Hoewel? Jonathan begon te twijfelen toen ik over de nieuwe studio vertelde. Zou de pioniersgeest van de eerste Volkskrantpodcast , geproduceerd door crossmediaredacteur Daan Hofstee, wel overleven in een chique nieuwe studio? Vast wel. Maar luistert u voor de zekerheid naar de eerste 33 podcasts van Jonathan, normaliter onze scherpe opiniecolumnist, maar in deze rol een frisse interviewer die het vak on the job in het archiefhok heeft geleerd. Het gesprek met mij gaat ergens rond Kerstmis online. En wist u dat we er sinds kort ook een Volkskrantgeluid Cultuur produceren? Daarin bespreekt Gijs Groenteman actuele werken en kwesties met schrijvers, fotografen en kunstenaars of onze kunst- en cultuurspecialisten. U vindt onze podcasts op Soundcloud of gewoon via Google.

Reageren? p.remarque@volkskrant.nl

Sytze de Boer Beeld
Sytze de BoerBeeld

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden