De ploegleider heeft het laatste woord

De Hel van het Noorden had zich geen gedenkwaardiger verjaardag kunnen wensen. De honderdjarige wielerkoers was weliswaar in een ongepast zonnetje gezet, maar kende een wedstrijdverloop die nog jarenlang in veler geheugen gegrift zal staan....

Van onze verslaggever

Bart Jungmann

ROUBAIX

De formatie van ploegleider Patrick Lefevere was eind februari als de meest gevreesde aan een nieuwe reeks wielerklassiekers begonnen. Maar het gezag werd in de eerste twee wereldbekerwedstrijden danig ondermijnd.

Eerst kon de achtervolging op een kopgroepje van vier vijanden in Milaan - San Remo geen gestalte krijgen. Vorige week leek in de Ronde van Vlaanderen alles wel volgens plan te lopen, maar op het beslissende moment sprongen er vier spaken uit het wiel van favoriet Museeuw.

Het peloton voelde in startplaats Compiègne de bui al hangen. 'Je merkte dat ze op iets zaten te broeden, maar niemand had gedacht dat het zo zou uitpakken', vertolkte Adri van der Poel de gevoelens. Van der Poel stapte ontmoedigd af bij de tweede bevoorrading. Dat was na ruim tweehonderd kilometer toen de toon van de de 94ste Parijs - Roubaix al gezet was.

Bij de eerste ravitaillering, na 115 kilometer, ontstond een kopgroep van vier renners, waarin Wilfried Peeters de zaak in gang hield en ploeggenoot Museeuw een beetje meezeilde. Die ontsnapping was eigenlijk bij toeval ontstaan en Museeuw was dan ook allerminst rouwig om de hergroepering die direct na het bos van Wallers volgde.

Even plotseling was de scheiding der geesten die zich in de volgende kasseienstrook voltrok, maar van toeval was toen geen sprake meer. De ploeg van Lefevere legde de 26 andere formaties zo'n onbarmhartig tempo op dat het peloton na twintig renners brak.

Op de elfde kasseienstrook, ruim tachtig kilometer voor de finish viel de beslissing. 'Ik keek om en ik zag dat we vooruit waren', zei Museeuw na afloop. Wij waren Tafi, Bortolami, Ballerini en hij, allemaal renners die worden betaald door de Italiaanse lijmfabrikant Mapei en de Belgische supermarktketen GB.

Ballerini viel weg door een lekke band. De winnaar van vorig jaar kon dat maar moeilijk verkroppen. Bij zijn poging weer aan het front terug te keren, dreigde hij Tsjmil en Zanini op sleeptouw te nemen. Veertig kilometer voor het einde rook hij zijn kans toen de eerste een stuurfout maakte en de tweede het wiel van Ballerini niet kon houden. Het verschil met de kogroep liep snel terug en de onstuimige Ballerini leek zelfs met de in zijn wiel teruggekeerde Zanini vastbesloten het gat te dichten.

Lefevere kwam ongerust poolshoogte nemen. Ballerini temperde zijn verlangens in dienst van de ploeg, maar had wel getoond dat er voor zijn wil best een weg was geweest. Vier lekke banden hadden zijn moraal niet kunnen breken en als Ballerini geen ploeggenoot was geweest, dan had Museeuw nog heel wat met met hem te stellen gehad.

Nu ontknoopte Parijs - Roubaix zich volgens het scenario van de Waalse Pijl twee jaar geleden. Dat seizoen was beheerst door de Italiaanse ploeg van Bombini, hetgeen werd onderstreept rond het steile bergje bij Huy. Drie renners van Gewiss reden samen op kop. Argentin mocht winnen omdat het zijn afscheidsjaar was. Furlan had er vrede mee omdat hij Milaan - San Remo al op zak had. En Berzin kreeg er vrede mee omdat hij vier dagen later Luik - Bastenaken - Luik won.

Lefevere had het een stuk moeilijker om de winnaar aan te wijzen. Pas vijftien kilometer voor het einde werd kopman Museeuw uitverkoren. 'Niet omdat ik Belg ben, maar omdat Johan de sleutel tot ons succes is geweest.' De dertigjarige Museeuw heeft zich binnen de ploeg ontpopt als een meesterbrein dat de hand had in twee zeges van Tom Steels in semiklassiekers eerder dit seizoen. Twee keer reed Museeuw lek op de hobbelige weg tussen Parijs en Roubaix. Twee keer werd er op hem gewacht.

Museeuw ontkende dat onderweg frictie was ontstaan over zijn privileges. Hij had een paar kilometer voor het einde alleen Bortolami nog eens extra aangespoord toen die een beetje wilde bijkomen van alle vermoeienissen.

Het erepodium in Roubaix werd tot op de laatste plaats in de ploegleiderswagen gerangschikt. Moeilijker dan het aanwijzen van de winnaar vond Lefevere het kiezen van de nummer twee. Omdat hij komende week vader denkt te worden, meende Tafi daaraan zekere rechten te ontlenen. Bortolami, die in 1994 nog de wereldbeker won, beleefde vorig jaar een snertseizoen en de start van het nieuwe had hem ook weinig hoopvol gestemd. 'Hij zat niet in de put, maar dertig meter onder de grond', zei Lefevere die Bortolami moest overreden aan de start te verschijnen. Bij wijze van beloning mocht Bortolami tweede worden.

Lefevere: 'U moet daar niet te licht over denken. Wanneer je zoals Tafi al dertig jaar bent, valt het niet mee om in de remmen te knijpen als je Parijs - Roubaix kunt winnen.' Daarom misschien dat dit machtsvertoon ook iets vreugdeloos had. De concurrentie was zo grondig vermorzeld en het machtsvertoon zo imponerend geweest dat de inspanning er niet meer van af te lezen was.

Afgezien daarvan: in het geheugen staat ook nog altijd de gezamenlijke aankomst van de ploeggenoten LeMond en Hinault op de Alpe d'Huez gegrift. Pas later bleek pas hoezeer dat schoons schijn was geweest.

ROUBAIX: Parijs - Roubaix, derde wedstrijd wereldbeker: 1. Museeuw (Bel) 262 km 6.03.00 (gem. 43,31 km/u), 2. Bortolami (It), 3. Tafi (It), 4. Zanini (It) 2.43, 5. Ballerini (It), 6. Tsjmil (Oek) 5.30, 7. Holm (Den), 8. Ekimov (Rus), 9. Moreau (Fr), 10. Milesi (It), 11. Peeters (Bel) 7.01, 12. Hoffman (Ned), 13. Bettin (It) 7.10, 14. Guesdon (Fr), 15. Loda (Ita), 30. Knaven (Ned) 7.45, 32. Van Bon (Ned), 43. Van Steen (Ned) 11.22, 52. De Jongh (Ned) 17.12, 55. Mulders (Ned).

Stand WB individueel: 1. Museeuw 87 punten, 2. Bartoli (It) 55, 3. Baldato (It) 51, 4. Colombo (It) 50, 5. Gontsjenkov (Oek) 47, 6. Tsjmil 40, 7. Zanini 38, 8. Bortolami 35, 9. Ekimov 32, 10. Coppolillo (It) 25. Stand WB ploegen: 1. Mapei (It) 28 punten, 2. MG (It) 24, 3. Festina (And) 17, 7. Rabobank (Ned), Gewiss (It), Gan (Fr) 9, 11. TVM (Ned) 6.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden