De plek van Bart Chabot: Den Haag

Bart Chabot (57) is dichter en schrijver en werkt nu aan zijn debuutroman. Hij is vaste gast bij Pauw & Witteman.

Waar zit je het liefst?

Ik woon al mijn hele leven in Den Haag en ben nooit meer weggegaan. Het antwoord is eigenlijk al gegeven: dit is kennelijk mijn favoriete plek op wereld.


Nooit wezen backpacken vroeger?

Nee, nee. Mijn zoons wel. De oudste anderhalf jaar door Australië en de andere zit momenteel in Nieuw-Zeeland. Die landen heb ik niet bereikt. Het is er nooit van gekomen. Ik heb wel wat gezien. Canada, Amerika, Rusland, Noorwegen en zo..


Ben je weleens langer weggeweest?

Ik zat drie maanden in Gilze en Rijen voor de militaire dienst, die was toen nog verplicht. En daarna zes maanden in een kampement bij Arnhem, vliegbasis Deelen. In totaal negen maanden van Den Haag verwijderd.


Hoe was dat?

Dat was verder wel goed te doen. Het gaf aan dat Den Haag een plek is om graag naar terug te keren.


Waarom?

Dat is niet moeilijk om te formuleren. Het is een stad met een grootstedelijke mentaliteit direct aan de zee. Dus je hebt de waan van de dag in de grote stad en tegelijk de eeuwigheid van de duinen, de wind, de boten, de vogels, de zee. Dat Den Haag een mooie stad is, is overigens een persoonlijke mening. Als je in New York geboren bent, zeg je misschien hetzelfde over New York. Maar toch, Den Haag is ook écht een mooie stad. De macht zit hier. De regering, het parlement. En je hebt de glamour van het koningshuis. De stad is internationaal georiënteerd - er zitten hier de meeste ambassades --en er zijn veel parken. Plus: het ruikt hier altijd naar zee. En ik hou van dat nuchtere hier. Men is niet snel onder de indruk, staat met beide benen op de grond. In Amsterdam lijkt het alsof menigeen zo het luchtruim kan kiezen. Dromen en verlangens zijn hier ook, maar die worden meestal heel aardig gerelativeerd. Jaren geleden werd hier een winnares van de Olympische Spelen ingehuldigd. Er waren duizenden mensen om haar toe te juichen. Toeters en bellen, ze had de koningin de hand geschud, ze was in de zevende hemel. Het eerste wat een Hagenees op het podium haar vraagt: zo meid, ben je nou blij met je gouden stuiver?


Is de stad veranderd sinds je jeugd?

In aanzienlijke mate. Er is in Den Haag besloten om te moderniseren. En daartoe zijn veel oude gebouwen gesloopt. De laatste jaren is ook de skyline ingrijpend gewijzigd en verrijkt met hoogbouw. Die nieuwe wolkenkrabbers worden niet door iedereen positief beoordeeld. Ik zie het anders. In een ambitieuze stad past het. Je moet niet in een grote stad wensen te wonen zonder wolkenkrabbers. Het hoort erbij. De stad is met mij mee gegroeid eigenlijk. Ik ben ook langer geworden. Nu, met mijn 57 jaar, begin ik zowaar te krimpen. Daar heeft Den Haag dan weer geen last van.


Wat vind je minder prettig aan de stad?

Kijk, als je verliefd bent ga je de zwakke plekken van je geliefde nooit benoemen voor een ander. Natuurlijk zijn er mindere kanten aan Den Haag. Maar dat is iets tussen mij en mijn geliefde en daar hoeven buitenstaanders niks van te weten.


Wat kan beter in Den Haag?

Het kan altijd beter. Eind jaren negentig is Den Haag door wanbeleid van ambtenaren bijna failliet geweest. Je moet politici van hier goed in de gaten houden. Ze breken de tent onder je ogen af. Wantrouw sowieso alle autoriteiten. Met een gezonde portie argwaan is niks mis, dat is een vleugje Haagse rock 'n' roll.


Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.