De plastic soep uit de oceaan, maar dan esthetisch verantwoord

Toen fotograaf Thirza Schaap voor het eerst over de plastic soep in de oceanen hoorde, moest ze ervan huilen. Met juist esthetische beelden van de verwoestende rommel wil ze verandering teweegbrengen.

Elselotte Smink
Birthday breakfast Beeld Thirza Schaap
Birthday breakfastBeeld Thirza Schaap

Elke ochtend kijkt de Nederlandse fotograaf Thirza Schaap (46) uit haar raam hoe de wind heeft gestaan. Dan stapt ze samen met haar hond het strand van Kaapstad op om te gaan schatzoeken. Op jacht naar plastic afval, dat vaak met enorme hoeveelheden op het zand is aangespoeld. Schaap verzamelt het spul in een Ikeatas ('daar kan zo lekker veel in') en neemt het mee naar huis. Daar wast, droogt, sorteert en fotografeert ze het.

Met de foto's wil ze mensen eraan herinneren dat we 'belachelijk veel plastic' gebruiken. Plastic is een verslaving, vindt ze. De beelden die Schaap maakt zien er bewust esthetisch uit. 'Je wilt geen foto aan de muur hangen van een vogel met een opengeknipte buik waarin plastic zit. Ik toon de schoonheid van iets verschrikkelijk verdrietigs, die prachtige kleuren van het plastic. Want alle mooie wezens in de zee happen wel in onze rommel.'

Kick Beeld Thirza Schaap
KickBeeld Thirza Schaap


Tien jaar geleden hoorde Schaap voor het eerst over de plastic soep die rondzwerft in de zeeën. Ze moest ervan huilen. Toen ze in 2012 naar Zuid-Afrika vertrok en in Kaapstad ging wonen met haar man en zoon, zag ze enorme hoeveelheden plastic op Sandy Bay liggen ('Het leek wel confetti'). Daar begon haar project Plastic Ocean. Ze vindt van alles op haar strandjutsessies. Van verkleurde rietjes en schoenzolen tot aanstekers, wattenstaafjes en 'colaflessen die eruitzien alsof ze door een haai uit elkaar zijn gescheurd'.

De kleurige pastelbeelden van Schaap gaan de hele wereld over, verpakt in karton en papier. Schaap: 'In alles wat ik doe, probeer ik de goede keuze te maken.' De gevolgen van het lozen van plastic wil ze graag overbrengen aan de bewoners van Kaapstad. Dat doet ze door posters van haar foto's op te hangen in bushokjes en samen met de buurtbewoners afval op te ruimen. Die acties zijn hard nodig volgens de fotograaf. 'In de townships is het besef van de effecten van plastic op het milieu nihil.' Bovendien is de werkloosheid er hoog. Ze zou daarom willen dat ze de inwoners zou kunnen inhuren om plastic te zoeken.

Schaap werkt naast het project al jaren als commercieel fotograaf. Voorheen voor bijvoorbeeld Pampers, nu voor het Oranje Fonds en KPN. Of dat een gewetenskwestie oplevert? 'Nee. Ik zou graag alleen aan dit project willen werken, maar ik moet ook eten.' Ze voelt zich thuis in Kaapstad, in hun huis dat uitkijkt op de zee. Ze wil blijven reizen om in andere landen ook te kunnen schatzoeken. 'Ik zou dit mijn hele leven wel willen doen.' Plastic puin is er genoeg.

plastic-ocean.net

Seaweed Beeld Thirza Schaap
SeaweedBeeld Thirza Schaap
V.l.n.r. met de klok mee: 15 love, Come on baby, Dandelion, Wander. Beeld Thirza Schaap
V.l.n.r. met de klok mee: 15 love, Come on baby, Dandelion, Wander.Beeld Thirza Schaap
Capricorn Beeld Thirza Schaap
CapricornBeeld Thirza Schaap
V.l.n.r. met de klok mee: Curl, Play, Crow, Delicious monster Beeld Thirza Schaap
V.l.n.r. met de klok mee: Curl, Play, Crow, Delicious monsterBeeld Thirza Schaap

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden