De plannen van Hollande, zijn ze realistisch?

President François Hollande kwam met een aantal stevige maatregelen om de terreur aan te pakken. Hoe realistisch zijn deze plannen?

Peter GiesenFokke Obbema en Marc Peeperkorn
President Hollande en de leden van het congres zingen het Franse volkslied in Versailles. Beeld epa
President Hollande en de leden van het congres zingen het Franse volkslied in Versailles.Beeld epa

Kom op, eu-bondgenoten!
'Met Frankrijk is de hele Europese Unie aangevallen'

President Hollande vraagt de andere EU-landen om steun na de aanslagen. Hij doet een beroep op artikel 42 lid 7 van het EU-Verdrag dat voorschrijft dat indien een lidstaat op zijn grondgebied 'gewapenderhand' wordt aangevallen, de overige landen de plicht hebben 'met alle middelen waarover zij beschikken hulp en bijstand te verlenen'.

Of dat ook militaire hulp is, konden EU-ambtenaren maandag niet zeggen; het Verdragsartikel is nooit eerder ingeroepen. Vandaag moet de Franse minister van Defensie zijn EU-collega's in Brussel duidelijk maken wat Parijs precies wenst. EU-diplomaten verwachten dat het om politieke en financiële steun gaat, geen verzoeken om militaire bijstand.

Graag met Rusland én VS
'Eerste vijand in Syrië is IS, niet regime van Assad'

'In Syrië zoeken we onvermoeibaar naar een politieke oplossing waarvan president Assad niet de uitkomst oplevert. Maar onze vijand in Syrië heet Islamitische Staat.' Frankrijk lijkt daarmee samen met de Verenigde Staten en Rusland eerst IS te willen verslaan - tot die tijd moet de kwestie-Assad in de ijskast worden geparkeerd.

Zo snel mogelijk wil Hollande met Poetin en Obama spreken. Zij zullen de Fransman met medeleven te woord staan. Maar of Hollande zijn zin krijgt, valt te betwijfelen. Het zou van Obama een grote concessie vergen: opschuiven in de richting van Poetin door Assad voorlopig te laten zitten. Of de Amerikaanse president zo ver wil gaan, is onzeker.

null Beeld getty
Beeld getty

Minder streng met geld
'Veiligheid is nu belangrijker dan begroting op orde'

De veiligheid van de burger gaat boven de tekortnorm in het Stabiliteitspact, zei Hollande. Met andere woorden: hij zal de uitgaven voor politie, leger en veiligheidsdiensten verhogen, ook als het financieringstekort daardoor nog verder boven de 3 procentsnorm uitstijgt. Het pact biedt die flexibiliteit: bij rampspoed is afwijking van de norm tijdelijk toegestaan.

De Europese Commissie onderzoekt of de overschrijding van de tekortnorm daadwerkelijk aan de uitzonderlijke situatie kan worden toegeschreven. Daar heeft Hollande een moeilijker verhaal: het tekort van zijn begroting bedraagt ook zonder de terreuraanslag dit jaar al 3,8 procent, slechts langzaam dalend tot 3,3 procent in 2017.

Paspoort afpakken
'Terrorist moet Franse nationaliteit kunnen verliezen'
Een Fransman die is veroordeeld is wegens terrorisme moeten we zijn nationaliteit kunnen afnemen, vindt Hollande. Maar dan moet hij wel nog een ander paspoort hebben, want statenloosheid mag niet, weet ook de president. Het is een voorstel dat gevolgen kan hebben voor terroristen uit Noord-Afrikaanse landen. Zij hebben vaak dubbele paspoorten.

Politiek krijgt Hollande dit voorstel er wel door - niet veel politici zullen voor de rechten van terroristen willen opkomen en Hollandes rechtse voorganger Sarkozy wilde de mogelijkheden om iemands paspoort af te pakken ook al eens verruimen. De vraag is vooral of dit meer dan een symbolische maatregel zal blijken te zijn.

null Beeld getty
Beeld getty
null Beeld getty
Beeld getty
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden