nieuwsFietskoeriers

De pizzabezorger is geen schijnzelfstandige, oordeelt de rechter

Kan het door de beugel dat bezorggigant Deliveroo alleen met zzp’ers werkt? Ja, luidt het oordeel van de rechter. Een overwinning voor Deliveroo en soortgelijke platforms. 

Beeld ANP

De platformeconomie heeft maandag groen licht gekregen van de rechter: ook de pizzabezorger die uitsluitend voor één bedrijf werkt, kan zzp’er zijn. En fietskoerier Sytze Ferwerda, die zijn dienstverband bij maaltijdbezorgdienst Deliveroo moest inruilen voor het zzp-schap, is geen slachtoffer van schijnzelfstandigheid. Als de samenleving hier anders over oordeelt, moet de wetgever ingrijpen, stelt de Amsterdamse rechtbank.

De 20-jarige Ferwerda, bevlogen lid van de jongerenafdeling van de PvdA, spande een zaak aan om een punt te maken voor al zijn zzp’ende collega’s. Hij deed het niet alleen voor de bezorgers van Deliveroo, maar ook voor de (veelal) onverzekerde zelfstandigen die werken voor platformdiensten als Uber (taxichauffeurs), Uber Eats (bezorgers), Temper (horecapersoneel) en Helpling (schoonmakers).

Ferwerda fietste met plezier voor Deliveroo totdat het bedrijf vorig jaar besloot de contracten van zijn werknemers niet te verlengen en uitsluitend met zzp’ers door te gaan. Een misstand, vond de student: hij moest hetzelfde werk doen voor hetzelfde bedrijf, maar dan zonder de zekerheden die hij als werknemer had.

De fietskoerier stapte naar de rechter en heeft het nu afgelegd tegen de multinational – het Britse Deliveroo is actief in twaalf landen en heeft een miljoenenomzet. Wat een hart onder de riem had moeten worden voor (schijn)zelfstandigen, wordt zo een steun in de rug voor het bedrijfsmodel waartegen hij ten strijde trok. De rechter maakte korte metten met zijn argumentatie. ‘Ferwerda wist dat zijn arbeidsovereenkomst eindig was en is akkoord gegaan met de overeenkomst (als zzp’er, red.). Hij wist dat hij als zelfstandig ondernemer ging werken.’

De rechter volgt in haar redenering het verweer van Deliveroo, dat tijdens de zitting opvoerde dat Ferwerda het zzp-schap ten volle heeft omarmd. ‘Na 14 november 2017 is veel veranderd in de verhouding tussen partijen’, aldus het vonnis. Als zzp’er kon Ferwerda zich vrijheden permitteren die hij als werknemer niet had. Dat deed hij dan ook. Hij werkte wanneer hij wilde, weigerde opdrachten en zegde gereserveerde sessies af.

PvdA-Kamerlid Gijs van Dijk steunde de zaak van Ferwerda met een crowdfundingsactie. ‘Het was David tegen Goliath en helaas is de eerste slag voor Goliath’, zegt hij. De rechter richtte zich in haar uitspraak expliciet tot de PvdA’er en zijn collega-Kamerleden. Ze erkent dat in het arbeidsrecht nog geen rekening is gehouden met ‘de uit de nieuwe platformeconomie voortkomende arbeidsverhoudingen’, maar constateert geen misstanden die haar dwingen in te grijpen. Als politici daar anders over denken, moeten zij dat zelf doen: ‘Wanneer het ongewenst wordt geacht dat werkplatforms als Deliveroo dergelijke overeenkomsten aanbieden, zal de wetgever daartegen maatregelen moeten treffen.’

Deliveroo viert de uitspraak als een fiat voor zijn zzp-constructie. ‘Dit is de eerste keer dat onze manier van werken in Nederland getest is. Wij zijn verheugd dat de rechtbank bevestigt dat onze bezorgers als zelfstandigen werken.’ Het bedrijf zegt zijn koeriers aanvullende verzekeringen en opleidingen te willen bieden, maar wordt daarin beperkt door het arbeidsrecht. ‘Wetgeving houdt geen rekening met het werken voor platforms. Flexibel werken en sociale zekerheid zouden hand in hand moeten kunnen gaan, in plaats van dat ze elkaar uitsluiten.’

PvdA’er Van Dijk pakt de handschoen op: ‘Ik ga in de Tweede Kamer ervoor zorgen dat deze praktijken tot het verleden behoren.’ Ferwerda neemt de zomermaanden om na te denken over een hoger beroep. ‘Zelf kan ik dit namelijk niet betalen.’

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden