De pil veroorzaakt soms een beroerte

Vrouwen krijgen tegenwoordig vaker dan mannen een, overigens zeldzame, beroerte als gevolg van de afsluiting van belangrijke bloedvaten in de hersenen....

Dat opperen vier Nederlandse onderzoekers in een artikel dat vandaag verschijnt in de British Medical Journal. Kregen in de jaren vijftig en zestig mannen en vrouwen even vaak een zogenoemde sinus-trombose (de afsluiting van belangrijke, aan de buitenkant van de hersenen gelegen aders), in de jaren tachtig en negentig is die verhouding verschoven naar 80 procent vrouwen en 20 procent mannen.

Uit een onderzoek onder veertig Nederlandse vrouwen die tussen juli 1992 en november 1996 een sinus-trombose kregen, bleek dat 85 procent de anticonceptiepil slikte, tegen 45 procent in de controlegroep. Het gebruik van de pil, zo berekenen de onderzoekers, vertienvoudigt de kans op een beroerte. De studie bevestigt langs andere weg de al eerder geconstateerde, maar ook betwiste, relatie tussen pilgebruik en de kans op trombose.

Heeft de vrouw een erfelijk bepaalde afwijking in de bloedstolling, dan neemt de kans op een sinus-trombose met een factor drie toe. De combinatie van pilgebruik en erfelijke aanleg voor trombose maakt het risico dertig maal zo groot. Het absolute risico op een sinus-trombose is echter zeer klein; het betreft naar schatting vier op de miljoen vrouwen per jaar.

De onderzoekers van het Academisch Medisch Centrum in Amsterdam en het Academisch Ziekenhuis Leiden vinden dan ook niet dat vrouwen om deze reden van pilgebruik zouden moeten afzien.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden