De pil na de pil

SANDER VAN WALSUM

Seks onder invloed van de lustpil kan iets dwangmatigs krijgen.

Dit voorjaar trad Adriaan Tuiten, de ontwikkelaar van twee lustopwekkende pillen voor vrouwen, op in De Wereld Draait Door. Oud-KNAW-president Robbert Dijkgraaf, ook te gast in het programma, sprak toen de verwachting uit dat de pillen zullen worden gebruikt om de doodeenvoudige reden dat ze er nu eenmaal zijn. 'Het is mogelijk, dus het gebeurt.' Bij de lustpil zal het niet anders zijn.

Met enige goede wil kan die ontwikkeling worden aangemerkt als een logisch vervolg op de seksuele revolutie van de jaren zestig. Waar seks sinds de introductie van de anticonceptiepil niet langer uitsluitend de voortplanting dient, zou de lustpil, die wellicht in 2016 op de markt wordt gebracht, seksuele remmingen bij de vrouw kunnen tegengaan.

Tuiten duidt de consumenten op goede gronden aan als 'patiënten'. Zijn lustpillen - Lybrido voor vrouwen die ongevoelig zijn voor seksuele prikkels en Lybridos voor vrouwen die seksueel 'blokkeren' - moeten door de Amerikaanse medicijnenautoriteit FDA tenslotte worden aangemerkt als geneesmiddelen voor vrouwen die lijden onder hun seksuele lusteloosheid. Tuiten ziet zichzelf graag als redder van huwelijken die onder dit probleem bezwijken.

De ervaring leert echter dat medicijnen, als ze eenmaal zijn goedgekeurd door de FDA of een zusterorganisatie, zich tot partydrug kunnen ontwikkelen. Ook daarvoor geldt het dictum van Dijkgraaf: 'Het is mogelijk, dus het gebeurt.' Dit zou geen reden hoeven te zijn voor een ban op de lustpillen van Tuiten, maar wel een reden voor hun behoedzame introductie. Als geneesmiddel inderdaad. Met eventuele bijwerkingen.

Eén bijwerking beperkt zich niet tot de gebruikers van Lybrido en Lybridos: dat iedereen wordt geacht van seks te genieten en dat seksuele lusteloosheid per definitie een probleem is. Sterker: als probleem van de vrouw - waarvan de partner op zijn beurt last heeft. De vraag is of dit niet kan bijdragen aan de problematisering van seks. Waar de anticonceptiepil seks vrijmaakte van de plicht tot voortplanting, kan seks onder invloed van de lustpil iets dwangmatigs krijgen.

undefined

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden