De pijn van vernederen

Hoewel daar in sommige kringen anders over wordt gedacht, is van vernedering geen mens ooit beter geworden. In La régate, de indringende en ontroerende autobiografische debuutfilm van de Belg Bernard Bellefroid, wordt de vader op zijn werk vernederd, wordt de zoon door de vader vernederd en wordt aanvankelijk zijn roeimaatje door de zoon vernederd.

Vader en zoon wonen in een weinig riant flatje in Namen, waar beiden in de supermarkt werken. Junior als vakantiekracht, senior als vaste. Een weinig florissant bestaan. De frustratie erover reageert de vader, ongewild, fysiek af op zijn zoon. Die kent één grote uitvlucht: zijn leven als talentvol roeier, dat echter ook keer op keer door zijn vader wordt gedwarsboomd. Hoop gloort er pas wanneer onbewust de vernederingsketen door de zoon doorbroken wordt. Zijn coach dwingt hem het moeilijkste onderdeel te gaan roeien, de twee zonder, met zijn grootste rivaal.


Aan alles in La régate is te zien dat Bellefroid jaren heeft gewerkt aan de voorbereiding van zijn debuut. Alles klopt in dit juweel: het ingehouden acteren, de bescheiden cameravoering, het sober gebracht geweld, de oogopslag van vader en zoon, de beelden van het roeien. Het getuigt van grote brille. Nu pas min of meer voor het eerst te zien in Nederland. Grijp die kans.


La régate (Bernard Bellefroid, 2009)


TV 5, 21.00 uur (met Duitse en Franse ondertitels op teletekst).


Blood Work

(Clint Eastwood, 2002) De 72-jarige regisseur is als held in zijn film niet langer vitaal, maar nog altijd een redder, al is het tegen wil en dank. Hij is oud-FBI-agent McCaleb die een harttransplantatie heeft ondergaan en, hijgend en vaak pauzerend, moet afrekenen met een hem treiterende seriemoordenaar.


Veronica, 20.30 uur.


Rumor Has It...

(Rob Reiner, 2005) Romantische komedie met even grappig als curieus vertrekpunt. Jennifer Aniston verneemt bij gerucht dat haar familie model heeft gestaan voor het gezin in The Graduate ('Coo coo ca-choo mrs. Robinson') en gaat op zoek.


Net 5, 20.30 uur.


CINEMA.NL/TV


Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 de Persgroep Nederland B.V. - alle rechten voorbehouden