De Philips- traditie

Een nieuwe baas, een nieuwe crisis. Gerard Kleisterlee zwaait amper drie maanden de scepter bij Philips of de elektronicagigant hijst de stormbal....

Het is niet de eerste keer dat de inhuldiging van een nieuwe topman bij Philips gepaard gaat met slecht nieuws over het bedrijf. In 1990 ging het zo beroerd met de onderneming dat de raad van commissarissen topman Cor van der Klugt naar huis stuurde. Zo ongeveer de eerste daad van diens opvolger Jan Timmer was het aankondigen van operatie-Centurion, een grootscheepse reorganisatiecampagne om heel Philips efficiënter te maken.

Toen Timmer zes jaar later plaatsmaakte voor Cor Boonstra, waren de resultaten ook niet om over naar huis te schrijven. Dus begon ook Boonstra direct met hard ingrijpen. Hoewel hij geen klinkende naam voor zijn saneringen bedacht, valt niet te ontkennen dat Boonstra een stevig stempel op Philips heeft gedrukt.

Is het toeval dat de komst van een nieuw opperhoofd bij Philips gepaard gaat met onheilstijdingen? Je zou het haast denken. Maar de situatie van nu is onvergelijkbaar met de situatie van vijf jaar geleden, laat staan die van tien jaar geleden, zeggen ervaren Philips-watchers. In 1990 balanceerde Philips op de rand van de afgrond, zes jaar later was daarvan al helemaal geen sprake meer.

Anno 2001 is Philips financieel een gezond bedrijf, dat op dit moment alleen te kampen heeft met een forse uitval van de vraag naar zijn meest winstgevende product, halfgeleiders. Een vervelend begin voor nieuwe baas Kleisterlee, maar niet echt iets om je grote zorgen over te maken, zo is de algemene inschatting. En van een crisis is al helemaal geen sprake: Philips heeft meer dan genoeg vlees op de botten om het een tijdje uit te zingen.

De rol van Kleisterlee zal dan ook een andere zijn dan die van zijn voorgangers Timmer en Boonstra. Waar die twee zich in eerste instantie bezig hielden met saneren en stroomlijnen, moet de nieuwe topman vooral bepalen waar nu de toekomst van Philips moet liggen. De cruciale vraag is of het bedrijf zich bezig moet houden met de productie van zowel halffabrikaten als eindproducten, of dat zich nadrukkelijk op een van beide moet richten.

Een eerste aanwijzing geeft Kleisterlee nog voor eind deze maand. Dan maakt hij bekend wat hij van plan is met de divisie mobieltjes, waar Philips zware verliezen lijdt. De kans is groot dat hij voor die afdeling nog wél een radicale sanering aankondigt. Dat mag zo langzamerhand de Philips-traditie genoemd worden.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden