De peuterlift

Dit stukje, realiseren we ons zodra Ron Jansen in Terborg de telefoon opneemt, wordt een voortgangsrapportage. Vorig jaar april, nu weten we het weer, spraken we hem ook....

Dat imperiaal, zei hij toen al, was niet veel geworden, omdat er een Maxicosi in moest. En zo'n plastic babybakje was net uit de mode, omdat iedereen opeens zo'n opvouwbare hardloopwagen voor zijn spruit wilde. Waar geeneens een tweede kind in past, dus laat staan een derde.

Jansen greep daarom het gesprek aan om zijn eveneens gepatenteerde boxcommode onder de aandacht te brengen: een aankleedkastje voor baby's dat in een handomdraai in een box wordt omgetoverd, bijvoorbeeld voor als de papa of mama even wordt weggeroepen. Door de deurbel, of door andere kinderen.

Jansen was vorig jaar optimistisch. Hij had babyspullenketen Prénatal zover gekregen dat ze op haar kosten een prototype liet maken. Er was sprake van onderhandelingen over kostprijzen en contracten.

Maar het blijkt toch niks te zijn geworden. Het prototype deugde toch niet, Prénatal haakte af. Maar Jansen is terug, vooral omdat hij het ontwerpen nu eenmaal niet kan laten. Zijn eigen huishouden met inmiddels vier kinderen, net bezuiden Doetinchem, was wederom inspiratiebron. Nu is het probleem het eindeloze opgetil en gebuk ten behoeve van de peuters die hun schoenen nog niet kunnen strikken of haren kammen. Hij kan het weten. Jansen meet persoonlijk twee meter.

Dus bedacht hij de peuterlift, Nederlands octrooi 1014693, een soort hevel waarmee een kind tot veertig kilo op een stoeltje van dertig centimeter naar 110 centimeter wordt opgetild. Wederom in een handomdraai, met behulp van een hefboombeugel die de gebruiker naar zich toehaalt. Het ding is met een slimme vergrendeling uitgevoerd, waardoor het zitje op iedere gewenste tussenstand kan worden gebracht en de beugel weer omhoog geklapt. Het liftje neemt plat tegen de muur slechts tien centimeter in.

Jansen heeft het hele apparaat in de computer ontworpen, met een driedimensionaal tekenprogramma dat hij voor zijn werk bij een landschapsbureau ook gebruikt. Hij friste speciaal zijn mechanica op, om de benodigde sterkteberekeningen te kunnen doen. En met een bevriende arbeidskundige heeft hij de veiligheid binnen de wettelijke eisen gebracht.

Vorig jaar al heeft Jansen op de Support-2000 Beurs in Utrecht met het nog geheime ontwerp rondgelopen, speurend naar een geschikte fabrikant in de hulpmiddelenbranche. Nu het octrooi is gepubliceerd, hoopt hij via die contacten een markt te vinden in kinderdagverblijven en gehandicaptenzorg. Of het wat wordt, moet maar blijken, hij heeft al gemerkt dat de concurrentie van de elektrische heftoestellen niet gering is.

Jansen, die nog altijd gewoon een baan heeft, is alleen om die reden alweer verder. Nu heeft hij weer een kookpan bedacht die gehandicapten in een rolstoel gemakkelijk kunnen afgieten. Met een ventiel in de bodem, dat op een speciale onderzetter vanzelf open gaat.

Binnenkort gaat hij praten met een pannenfabriek. Op een snipperdag.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.