Terugblik 2013

De paus, Darth Vader, Obama en een vogel maakten allen een selfie in 2013

2013 was ontegenzeggelijk het jaar van de selfie. In het jaarlijkse overzicht blikt Volkskrant.nl terug op het afgelopen jaar, en hoe kan dat nu beter dan in een lijstje? Daarom: de tien opvallendste selfies van 2013.

Een foto van het paus-selfiemoment.Beeld ap

Obama's begrafenisselfie
Zonder twijfel de meestbesproken selfie van 2013 was de selfie van de Amerikaanse president Barack Obama met de Deense premier Helle Thorning Schmidt en de Britse premier Cameron bij de herdenkingsdienst voor Nelson Mandela. Was Michelle Obama jaloers op de Deense premier, die lol maakte met haar man?, vroegen bloggers en twitteraars zich af. En kon het wel om zo jolig te doen zo'n plechtigheid?

De makers van het blog Selfies at Funerals besloten dat de selfie van Obama de ultieme begrafenisselfie was en dat het blog nu maar beter kon stoppen. De maker van de foto waarop te zien is dat de selfie wordt gemaakt, zag wereldleiders die zich gewoon gedroegen als mensen. En Michelle Obama, die was helemaal niet boos. 'foto's kunnen bedriegen'.

De 'selfie' van Obama met de Deense en Britse premiers bij de herdenkingsbijeenkomst voor Mandela ging via Twitter de hele wereld over.Beeld AFP

Beyonce's photobomb
Smartphones tijdens concerten. Prince heeft er een hekel aan en laat mensen de zaal uitzetten, maar Beyoncé snapt wat haar fans willen. Toen een fan tijdens een concert in Australië haar rug naar het podium keerde voor een selfie, hurkte Beyoncé al zingend om de fan de selfie van haar leven te bezorgen. De selfie ging het internet over als 'de geniaalste photobomb-selfie ooit', en ondanks dat de fan het later zelf op haar blog ontkrachtte (ze had van tevoren geroepen naar Beyoncé of ze met haar op de foto wilde), scoorde de zangeres punten bij haar achterban.

Boyonce 'photobombed' een selfieBeeld Tumblr

Sasha en Malia
Het was een historisch moment, de (tweede) inauguratie van president Barack Obama, op Martin Luther King-dag nog wel. Tijdens deze geschiedschrijving lieten de tienerdochters Obama, Sasha en Malia, zich niet tegenhouden om de eerste selfie op het podium tijdens een presidentiële inauguratie ooit te maken. Met een duckface nog wel. Zoals Buzzfeed het sentiment formuleerde: 'Sasha en Malia zijn de coolste tieners ooit, ze maken selfies, net als wij!'

Sasha (L) en Malia Obama maken een selfieBeeld afp

Darth Vader
Een cultfiguur, een hip medium en een hype, dat moet wel een viral hit worden. En ja, toen Star Wars het officiële Instagram-account opende met een selfie door Darth Vader, gingen de handen omhoog van vele Starwars-fans. 'Het is een geweldige dag', zei Wired. Dat vond ook het marketingapparaat van Disney achter Star Wars. Vier uur later had het account al 30.000 volgers. Alvast een mooie opmaat naar Star Wars: Episode VII, hoewel die film nog twee jaar op zich zal laten wachten.

De linke honkbalselfie
'Maar hoe loopt het af?' Dit zullen veel kijkers van de grootste fail-selfie van het jaar zich afvragen. In een honkbalstation heeft een blonde dame meer aandacht voor het schieten van een mooie selfie dan voor het spel achter haar. Kelly Nash, een verslaggeefster van a Fox's Sun Sports, haalde vlak voor de wedstrijd van Astros tegen Red Sox haar telefoon tevoorschijn voor wat zij een goede selfie-gelegenheid vond. 'De gevaarlijkste selfie ooit', was haar commentaar achteraf bij de Instagram-foto. Later vertelde ze aan Fox Sports dat haar regisseur haar al een aantal keer gewaarschuwd had voor ballen die hun richting opkwamen tijdens het opwarmen vlak voor de wedstrijd, maar ze realiseerde zich niet hoe dichtbij de ballen kwamen totdat ze de foto zag. De bal raakte haar net niet. 'Ik had een engeltje op mijn schouder', zei ze later.

Paus-selfie, deel 1
Paus Franciscus is verkozen tot man van het jaar door Time, onder meer omdat hij zo goed met zijn tijd meegaat. In augustus dit jaar scoorde de paus een primeur door te poseren voor een 'selfie' met enkele jonge Italiaanse pelgrims in de Sint-Pietersbasiliek. De eerste selfie met de paus kreeg duizenden reacties en retweets. Zoals één van de reacties luidde: 'Coolest pope evarrr!' Het bleef overigens niet bij deze ene selfie, op Twitter zijn sindsdien meer selfies met de paus verschenen.

De paus, deel 2
Roderick Vonhögen, de katholieke priester van het Aartsbisdom Utrecht, noemt zichzelf mediapriester en gedraagt zich hier ook naar. Naast zijn regelmatige optredens in actualiteitenrubrieken als De Wereld Draait Door en Pauw en Witteman, is de priester actief twitteraar, blogger en maker van selfies. Zijn hippe selfie met een mozaïek van de paus werd internationaal opgepikt, waar hij op zijn Facebook-pagina vervolgens weer vol trots melding van maakte.

Zelfmoordselfie
De selfie-obsessie bereikte volgens velen een dieptepunt toen The New York Post begin december een foto plaatste van een blondine die een selfie maakt met op de achtergrond een brug. Wie goed kijkt ziet dat het niet zomaar een willekeurige selfie-setting is, maar dat de onbekende blondine een zelfmoordpoging wel een geschikte selfie-achtergrond vindt.

Volgens de verslaggever stond een groepje ramptoeristen te kijken hoe de politie een man probeerde te redden, overigens met succes, die van de brug af wilde springen. De dame wist dus precies wat er gaande was. Ze weigerde hierna de verslaggever te woord te staan. Ze werd bestempeld als zondebok van de zelfzuchtige selfie-generatie. Media vroegen zich af: Is dit de 'most selfish selfie'ooit? En: 'Waar zijn we nou eigenlijk helemaal mee bezig?'

Ruimteselfie
De Amerikaanse astronaut Chris Cassidy had dit jaar de eer om als eerste persoon een selfie te maken in de ruimte. Hij deed dit tijdens een ruimtewandeling buiten het ISS om het ruimtestation te inspecteren en een lekkend onderdeel te vervangen.

Chris Cassidy.Beeld EPA

Vogelselfie
Een jonge Australische visarend pikte een videocamera die was geplaatst om krokodillen te filmen en legde daarmee zijn ruim honderd kilometer lange vliegreis over de onherbergzame noordwestkust vast. Voordat hij de camera achterliet maakte de arend een selfie. Het zijn zeldzame beelden, omdat roofvogels doorgaans de gestolen camera's kapot laten vallen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden