De Patton en het gevaar van de begeerte

De Twentebelt top-12 in Hengelo, het Theseus 4-tallentoernooi in Tilburg, in ’t Onstein te Vorden de Patton en cafédrive ENPS-Quibus in de Amsterdamse ‘Pijp’....

Het was geen verrassing dat paren uit Team Oranje de boventoon voerden. Jan Jansma-Louk Verhees wonnen de top-12 en Berry Westra-Vincent-Ramondt met Ton Bakkeren-Huub Bertens streken de door Hans Melchers beschikbaar gestelde prijs van de Patton op.

De Patton is een in Frankrijk bijzonder populaire – en boeiende – formule die in Nederland eigenlijk te zelden wordt gehanteerd. Twee viertallen nemen het tegen elkaar op in een korte partij van vier spellen. Elk spel wordt op twee manieren gescoord. Op de eerste plaats is er de ‘paren’-telling. Bij elk beter resultaat (de grootte van het verschil is onbelangrijk) win je het spel met 2-0 (in vier spellen een maximum van 8-0). Ook reken je het resultaat in imps uit, waarmee je ook 8-0 kunt winnen. De blitz is derhalve 16-0.

Voor de aanpak in de Patton word je dikwijls heen en weer geslingerd tussen de wens om een spel zo veilig mogelijk binnen te slepen en de dikwijls allesbehalve risicoloze begeerte van een overslag. In diagram 1 de lastige keuze tussen een kleine plus of grote maar onzekere winst.

Zie diagram 1

De zuidhand is niet indrukwekkend. Tegen 3* een zekere slag in de vorm van troef aas en *V als hulp in het tegenspel; 3* zal wel down gaan. Als je voor zelf bieden kiest: 4* in een onduidelijke klaverenfit of 3SA, met zes punten tegenover een onbekend aantal van noord, een avontuur met onvoorspelbare afloop?

West kwam tegen 3SA uit met *H, waarop oost een schoppen afgooide. Zuid won direct *A. Een kleine schoppen naar *V. Gelukkig had west niet een van de beide schoppenhonneurs; in dat geval was met zes hartenslagen het pleit snel beslist geweest. Oost won met *H en speelde *B voor *A in de dummy. Een kleine schoppen, gedoken door oost voor *10 in zuid. Een kleine ruiten naar *B. *H en klaveren naar *V. De ruitensnit, naar *V, herhaald. Onder *A vielen de twee uitstaande ruiten van oost-west zodat de leider het 3SA-contract kon claimen. De oplettende lezer zal constateren dat er double dummy zelfs een overslag gemaakt kan worden.

Op de andere tafel speelde west 3*. Noord kwam uit met *A en speelde, foutief, ook *H. De leider troefde en speelde *H voor *A in zuid die een kleine ruiten naspeelde, ook een misser (met *10 legt zuid één down vast). Noord won *B maar kon niet verhinderen dat de leider troef trok en met *AH als twee entrees de klaveren vrij troefde en incasseerde voor negen slagen en 140 in oost-west.

In diagram 2 begeerden noord-zuid het onderste uit de kan en werden rijkelijk beloond voor hun avontuur.

Zie diagram 2

In eerste instantie was zuid tevreden met de manche in 4* maar nadat oost redde met 4* deed zuid een poging voor slem met 5*. Noord vond de collectie van vier vrouwen plus *A kennelijk zo aantrekkelijk dat hij het slem bood. West kwam uit met *A en speelde *H, getroefd door zuid. Met *H, *B, *V en *A alle troeven van oost-west opgehaald.

Het eindspel: zeven schoppen plus vier harten in west waren bekend. Twee keer klaveren waarop west een keer bekende en een schoppen afgooide: west was zo uitgeteld op een singleton ruiten. Maar welke was dat *B of *H sec(met *HB in oost was het slem kansloos)? De leider meende dat west voor zijn preëmptieve actie geen secce heer zou hebben en speelde *V uit de dummy; met groot succes toen het *A, *A en *B ging voor twaalf slagen en een wonderbaarlijke 1430.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden